|

Destek mi örtbas mı

Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın ortadan kaybolmasından sonra nişanlısı Hatice Cengiz'in Donald Trump tarafından apartopar ABD'ye çağrılması endişeleri beraberinde getirdi.

Ahmet Fatih Erturan
04:00 - 14/10/2018 Pazar
Güncelleme: 02:36 - 14/10/2018 Pazar
Yeni Şafak
Gazeteci Cemal Kaşıkçı’dan geriye, nişanlısı Hatice Cengiz’le beraberken çektiği bu fotoğraf kaldı.
Gazeteci Cemal Kaşıkçı’dan geriye, nişanlısı Hatice Cengiz’le beraberken çektiği bu fotoğraf kaldı.

Riyad rejiminin 'ortağı' durumundaki Beyaz Saray'ın, Cengiz üzerinden olayı kapatma çabasına girebileceği belirtiliyor. Veliaht Selman’ın yakın dostu olan Trump’ın cinayeti örtbas çabasına girebileceği endişesi hakim. Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Hakan Atilla, iş seyahati için gittiği ABD'de alıkonularak Türkiye aleyhine koz olarak kullanılmıştı.

DAVETTE AMAÇ NE?

Cemal Kaşıkçı'nın ABD vatandaşlığı bulunması ve muhalif bir Arap'a yönelik Suudi planlamalarının CIA kulağına takılmasına karşın herhangi bir tedbir alınmamış olması, Amerika'yı bu olayın paydaşlarından biri haline getirmişti. Olayı kamuoyuna duyuran Kaşıkçı'nın nişanlısı Hatice Cengiz, Washington Post'a yazdığı bir makalede, Trump'a çağrıda bulunarak olayın soruşturulması için yardım istemişti. Trump da Cengiz'i Beyaz Saray'a davet etmişti. ABD'deki kurumların, evlilik işlemleri için gerekli belgeleri vermeyerek Kaşıkçı'yı, öldürüleceği İstanbul'a yönlendirdiği ortadayken Cengiz'in Beyaz Saray'a davet edilmesi çok da samimi bulunmuyor. Cengiz'in ortada kapatılması gereken bir dava varken Beyaz Saray'a gitmesine yönelik çekinceler bulunuyor. ABD'nin bir yandan vatandaşı Kaşıkçı'ya sahip çıkma görüntüsü verirken bir yandan da Suud yönetimini temize çıkarmak için Cengiz'i iknayı amaçlayabileceği değerlendiriliyor.

#Suudi Arabistan
#Cemal Kaşıkçı
6 yıl önce