|

TIR’lar PKK’ya çalışıyor

İdlib’deki çatışmaların ardından Türkiye’nin Cilvegözü Sınır Kapısı’ndan geçişlere kısıtlama getirmesi teröristlere yaradı. Halep kuzeyindeki bölgede PKK, ülke içinde İdlib’e giden her TIR’dan ‘Afrin Gümrük Müdürlüğü’ adına haraç istiyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 14/08/2017 Pazartesi
Güncelleme: 01:42 - 14/08/2017 Pazartesi
Yeni Şafak
​TIR’lar PKK’ya çalışıyor
​TIR’lar PKK’ya çalışıyor

Suriye’nin İdlib şehrinde geçtiğimiz ay muhalifler arasında yaşanan çatışmaların ardından Türkiye’den İdlib’e TIR’larla sevkiyat büyük oranda durdu. Reyhanlı’daki Cilvegözü Sınır Kapısı’nda gıda, tahıl, sağlık, temizlik ürünleri ve meyve-sebze dışında herhangi bir ürün taşıyan bütün TIR’lara yasak konulması, İdlib'in ihtiyaçlarının ülke içindeki farklı noktalardan karşılanması sonucunu doğurdu. Ayn el-Arab, Halep, Azez ya da başka kentlerden İdlib’e gitmek isteyen kamyonlar, Suriye PKK’sının işgali altındaki bölgelerden geçmek zorunda kaldı. Cilvegözü’ndeki kısıtlamalardan faydalanmak isteyen terör örgütü, TIR’ların geçiş güzergahında ‘Afrin Kantonu Gümrük Müdürlüğü’ oluşturarak, geçen araçlardan haraç almaya başladı.

TON BAŞINA 100 DOLAR

Özellikle Halep'in kuzeyinde İdlib sınırında geçiş tarifesi hazırlayarak büyük bir rantın peşine düşen terör örgütü PKK/PYD, bu yolla büyük gelir elde etmeye başladı. Halep kuzeyi ile İdlib bağlantısını birbirinden ayıran bölgelerde işgal ettiği yerlere kontrol noktası kurarak araçlardan para alan PKK’lı teröristler, elektronik malzeme ve araç yedek parçası taşıyan TIR’lardan ton başına 100 dolar alıyor. ‘Kırkayak’ olarak tabir edilen büyük kamyonlardan 1800 dolara varan geçiş ücretleri alan PKK’nın beyaz eşya yükü için aldığı ücret ise ton başına 50 dolar.

TEK KALEMDEN 750 BİN

Bölgede ciddi manada inşaat malzemesi ihtiyacı olduğu belirtilirken, İdlib’e bu alandan günde 200’e varan inşaat malzemesi yüklü kamyon ve TIR’ın geçtiği tahmin ediliyor. PKK sadece inşaat malzemesi taşıyan TIR’lardan günde 25 bin, ayda 750 bin dolar gelir elde ediyor. Diğer TIR’larla birlikte PKK’nın bu yöntemle ele geçirdiği kaynağın milyonlarca doları bulduğu belirtiliyor.

#PKK
#İdlib
#Halep
#Suriye
#Hatay
7 yıl önce