|

Turgut Özal'a yazılan 35 yıllık 'sır mektup' oğlu tarafından açıldı

35 yıl önce Turgut Özal'a gönderildiği anlaşılan mektup, Özal'ın oğlu Ahmet Özal tarafından açıldı. Mektupta, tutuklu bulunan 5 kişinin serbest kalmasının istendiği görüldü.

13:00 - 6/10/2022 Perşembe
Diğer
Turgut Özal
Turgut Özal

Kocaeli’nin İzmit ilçesinde, 3 yıl önce bir kitabın içinden çıkan Türkiye'nin 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'a gönderilen mektup, büyük merak uyandırdı.

Sahaf dükkanı işleten Şerafettin Ergül, mektubun 1987 yılında Orrion Johnson isimli bir kişinin, Amerika Birleşik Devletleri'nin Washington eyaleti Seattle şehrinden gönderdiğini gördü.

Mektubun, 1987 yılında Adana Valisi Erdoğan Şahinoğlu'na yazıldığı ve bir kopyasının da Turgut Özal'a gönderildiği anlaşıldı. Mektuptan haberdar olan Turgut Özal'ın oğlu Ahmet Özal, mektubu açmak için Kocaeli’ye geldi.

Mektup, Türkiye’de tutuklanan 5 kişi hakkında

İHA’nın haberine göre; açılan mektupta Orrion Johnson isimli kişinin, Türkiye'de tutuklu olan 5 kişiye cezaevinde kötü davranılmamasını istediği ve bu kişilerin neden tutuklu bulunduğunu sorduğu anlaşıldı.

Bu kişilerin kim olduğu ve neden tutuklandıkları ise merak konusu oldu.

"İşkenceye uğramasınlar"

6 Temmuz 1987'de yazılan mektupta, şu ifadelere yer verildi:

"Sevgili beyefendi, yakın zamanda gözaltı haberi gelen bu beş adam; Yusuf Yürekli, İmayet Torunay, Ahmet Özgentürk, Cumali Güven, Özkan Ünlü adına bu yazıyı kaleme alıyorum. Israrla rica ediyorum ki, bu kişiler aileleriyle ve kendilerine atanan yasal temsilcileri ile iletişime geçebilsinler. Ayrıca rica ediyorum bu kişiler, gözaltındayken kötü muamele görüp işkenceye uğramasınlar.

“Bu kişiler serbest bırakılmalı”

Bu kişiler neden gözaltına alındılar? Saygılarımla talep ediyorum ki, haklarında verilen kararlar bana, tüm endişeli vatandaşlara ve topluluklara bildirilsin. Türk yasalarına göre; bu kişiler, duruma özel veya legal olarak değiştirilmediği sürece, 8 Temmuz 1987'den önce serbest bırakılmalı. Lütfen oldukça hassas konuyu inceleyin. Tüm saygılarımla, Orrion Johnson."

“O isimlerin kim olduğunu bilmiyoruz”

Ahmet Özal ise şu sözleri kaydetti:

"1987 yılında yazılmış mektubun içeriğini merak ettim, zarfı haberlerde gördüm. Mektup, Amerika'dan postaya verilmiş. İngilizce yazılmış ve Amerikalı birisi göndermiş. Bir sayfalık bir mektup onu da okudum. 1987 yılında Adana Valisi'ne yazılmış bir mektup, kopyası da cc denilerek, ilgilenmesi için babama gönderilmiş. Babam o zaman başbakandı. Mektupta 4-5 kişiden bahsediliyor. Mektubu yazan kişi, o isimlerin gözaltına alınmalarının nedeninin ne olduğunu, onlara mutlaka iyi davranılması gerektiğini, bunların bir suçları yoksa eğer serbest bırakılmaları gerektiğine ilişkin validen ve babamdan rica ediyor. O isimlerin kim olduğunu bilmiyoruz ama mutlaka birileri onları inceleyecektir.

“Bunların isimlerini ancak istihbaratlar ve devletler bilebilir”

Mektubu yazan adam Orrion Johnson, Adana'dakiler ile ne bağlantısı var? Ne ilişkisi var? O konuda hiçbir fikrim yok. Zaten zarfta hepsinin isimleri yazıyor. Bunların isimlerini ancak istihbaratlar ve devletler bilebilir, ben bilemem. Belki bu bireyler vardır ama tabii ki 1987 yılı, 30 küsur sene geçmiş. Belki hayatta bile değildir.”

“Bir sürü insan merak ediyordu”

3 yıldır mektubu açmadan koruyan Şerafettin Ergül,
"Emaneti yerine teslim etmiş olmaktan büyük mutluluk duyuyorum, şu anda yerini buldu. Ben de görevimi yapmış oldum çünkü biz sahafların bir görevi de toplumların kültürüne hizmet etmek. Bizim toplumların kaybolmakta olan kültürlerini tekrar toplayıp muhafaza edip yerine teslim etmemiz gerekiyor. Ben de bunu yapmış olmaktan çok büyük mutluluk duyuyorum. Ahmet Özal'ın anılarına, babası ve geçmişine saygı duyan, geçmişine sahip çıkan bir insan olarak buraya kadar gelmiş olması bizi mutlu etti. Bu konuda güzel bir duyarlılık gösterdi. Bu duyarlılığı için kendisine teşekkür ediyorum. Buraya kadar gelip bu konuyu aydınlatmış oldu çünkü toplumda bir sürü insan merak ediyordu."
diye konuştu.
#turgut özal
#mektup
2 yıl önce