|

Arefe günü sevabı nedir? Arife orucu ne zaman tutulur, tek gün tutulur mu? Arefe orucu hadisleri var mı?

Kurban Bayramı 28 Haziran Çarşamba günü başlayacak. Kurban Bayramı arefesi ise 27 Haziran Salı. Kurban Bayramı öncesinde vatandaşlar arefe günü oruç tutulur mu, arefe günü yapılacak ibadetler nelerdir? sorularının cevabını merak ediyor. Haberimizde, Zilhicce ayında ve Arefe gününde oruç tutmanın fazileti nedir? sorusuna yanıt bulabilirsiniz. Peki arefe günü oruç tutulur mu? Arefe orucu hadisleri var mı? İşte cevabı.

11:29 - 26/06/2023 Pazartesi
Güncelleme: 11:31 - 26/06/2023 Pazartesi
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv

Kurban Bayramı bu yıl 28 Haziran Çarşamba ve 1 Temmuz Cumartesi günleri arasında idrak edilecek. Kurban Bayramı arefesi ise 27 Haziran Salı günü. Kurban Bayramı öncesi bazı vatandaşlar, arefe günü oruç tutulur mu, arefe günü yapılacak ibadetleri merak ediyor.

Arefe gününde oruç tutmanın fazileti nedir?

Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığından " Zilhicce ayında ve Arefe gününde oruç tutmanın fazileti nedir? sorusuna şu yanıt verildi:

  • "
    Zilhiccenin ilk dokuz günü oruç tutmak müstehap kabul edilmiştir. İsteyen tamamını tutabileceği gibi birkaç gününü de tutabilir.
  • Zilhicce’nin dokuzuncu günü olan Arefe gününün dinde önemli bir yeri vardır. Hz. Peygamber (s.a.s.) bugünü oruçlu geçirme ile ilgili olarak
    "Arefe günü tutulan orucun geçmiş ve gelecek birer yıllık günahları bağışlayacağı Allah’tan umulur."
    (Müslim, Sıyâm, 196-197) buyurmuştur.
    Fakat hacda olanların, yapacakları ibadetleri aksatmamaları, sıkıntı ve hâlsizliğe düşmemeleri gerekçesiyle Arefe günü oruç tutmamaları daha uygundur
    (Ebû Dâvûd, Savm, 64)."

Arefe günü

Arefe (Arife), Kurban bayramının bir gün öncesi olan Zilhicce ayının dokuzuncu günüdür. Haccın iki rüknünden biri olan vakfe bugünde yapılır. Arefe günü Arafat'ta, öğle namazının farzı ile ikindi namazının farzı öğle vaktinde peş peşe kılınır (cem-i takdim).

Arefe günü güneş batınca hacılar Arafat'tan Müzdelife'ye hareket ederler. Arefe günü, Arafat'ta hacılar, vakitlerini dua, namaz, zikir, tesbih, va'z dinleme, Kur'ân okuma vb. ibadetlerle geçirirler.

Peygamberimiz arefe gününün faziletine ilişkin olarak
"Arefe gününden daha çok Allah'ın cehennem ateşinden insanları âzat ettiği bir gün yoktur"
buyurmuş, yine
"Arefe günü tutulan orucun bundan önce ve sonra birer yıllık günahları örteceği Allah'tan umulur"
dediği (Müslim, “Sıyâm”, 196-197) nakledilmiştir.
  • Arefe günü sabah namazından itibaren bayramın dördüncü günü ikindi namazına kadar yirmi üç vakit farz namazların peşinden, selâmdan sonra teşrik tekbiri getirmek vaciptir.
Teşrik tekbiri de şöyledir:
"Allâhu Ekber, Allâhu Ekber, Lâ İlahe İllallâhu Vallâhu Ekber. Allâhu Ekber Velillâhil hamd."

İster cemaatle, ister yalnız başına namaz kılan, kurban kesen veya kesmeyen yolcu olan veya olmayan kadın-erkeğin; farz olan her namazın peşinde Teşrik tekbirlerini getirmesi gerekir.

Arefe orucu hadisleri var mı?

Peygamber Efendimiz için arefe: “Günlerin en faziletlisi arefe günüdür. Faziletçe cumaya benzer. O, cuma günü dışında yapılan yetmiş hacdan faziletlidir. Duaların en faziletlisi de arefe günü yapılan duadır. Benim ve benden önceki peygamberlerin söylediği en faziletli söz de: Lailahe illallah vahdehu la şerike lehu.” (Allah birdir, ondan başka ilah yoktur, O’nun ortağı da yoktur) sözüdür.” (Muvatta, Hacc 246)

Arefe gününde oruç tutanların geçmiş ve gelecek birer yıllık günahlarının bağışlanacağı buyrulmuştur. Arefe günü oruç tutmak hadis ile de değinilen bir konudur.

Arefe gününde oruç tutmayla ilgili bir hadis vardır. “Arefe günü tutulan orucun geçmiş ve gelecek birer yıllık günahları bağışlayacağı Allah’tan umulur.” (Müslim, Sıyâm, 196-197)

Beyhakî’nin bir rivayetinde Hz. Aişe (ra) şöyle demiştir: Resulullah: “Arefe gününün orucu bin gün oruç tutmak gibidir.” derdi. (Taberanî)

Hz. Aişe ise arefe günü tutulan oruçla ilgili şöyle söyler: “Allah, hiçbir günde, arefe günündeki kadar bir kulu ateşten çok azat etmez. Allah mahlukata rahmetiyle yaklaşır ve onlarla meleklere karşı iftihar eder ve: ‘Bunlar ne istiyorlar?’ der.” (Müslim, Hacc 436)

“Arefe günü tutulacak orucun önceki ve sonraki senenin günahlarına kefaret olacağını Allah’tan ümit ediyorum.” (Tirmizî, Savm, 46 (749); İbn Mâce, Sıyâm, 40)

Arife orucu tek gün tutulur mu?

Cuma günleri oruç tutmakla ilgili Diyanet açıklaması şöyledir: “Sadece Cuma günleri nafile oruç tutmak, tenzîhen mekruh görülmüştür. Resul-i Ekrem (s.a.s.), “Sizden hiç kimse Cuma günü oruç tutmasın. Ancak bir gün önceden veya sonradan oruç tutuyorsa, bu takdirde Cuma günü de oruç tutabilir.” (Ebû Dâvûd, Savm, 50) buyurmuştur. Cuma günü kazaya kalan farz veya adak gibi vacip bir oruç tutmakta sakınca bulunmamaktadır. Cuma günü nafile oruç tutmak isteyenlerin, bir gün önce veya sonrasında da oruç tutması uygun olur. Oruç tutmak için özellikle Cuma gününü seçmenin mekruh oluşu bu günün Müslümanların haftalık bayram günü kabul edilmesindendir.”

#Kurban
#Bayram
#Teşrik tekbirleri
10 ay önce