|

İyi ki doğdun Ara Güler

Objektife takılan binlerce hikaye, fotoğraflanan onlarca ünlü... Usta fotoğrafçı Ara Güler, 93. yaş gününde Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Ara Güler Arşiv ve Araştırma Merkezinin işbirliğinde düzenlenen sergiyle anıldı.

04:00 - 22/08/2021 Pazar
Güncelleme: 02:02 - 22/08/2021 Pazar
Yeni Şafak
Ara Güler
Ara Güler
LATİFE BEYZA KAHVECİOĞLU

Geride bıraktığı, “Yaşam size verilmiş boş bir filmdir. Her karesini mükemmel bir biçimde doldurmaya çalışın.” öğüdü ve 68 senelik fotoğraf arşivi ile Ara Güler, 2018’deki vefatının ardından hala hayranlıkla takip ediliyor. Türkiye’de fotoğrafçılığın uluslararası alanda ün kazanmış en önemli temsilcisi olarak gösterilen usta isme ait 75 siyah beyaz fotoğrafın bulunduğu sergi, Galata Kulesi’nin 3. katında ziyarete açıldı. Sergide fotoğrafların yanı sıra Güler’e ait konuşma ve video kayıtları da ziyaretçilere sunuluyor.



BU TOPRAKLARIN ARŞİVİ

  • Ara Güler’in, “Vakıf önce arşivime sahip çıkacak. Bu arşiv sadece benim arşivim değil. Ben bu toprakların adamıyım, bu toprakların arşivi bu arşiv.” sözleriyle tanımladığı Ara Güler Arşiv ve Araştırma Merkezi ile Kültür ve Turizm Bakanlığı işbirliğinde düzenlenen sergide, başta İstanbul olmak üzere tüm Türkiye’yi anlatan eserler bulunuyor. Serginin açılışında konuşan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz, fotoğraf sanatı alanında Türkiye’nin yetiştirdiği, dünyaya ismini altın harflerle yazdırmış bir sanatçının sergisinde olmanın son derece mutluluk verici olduğunu belirterek, “Doğum gününde onu anmak ve eserlerini toplumumuza hatırlatmak istedik.” şeklinde konuştu. Açılışa katılan bir diğer isim, Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız ise bu toprakların insanını, İstanbul’u anlatan, bütün renkleri kullanan ressamlara meydan okurcasına ışık ve gölgeyi mükemmel şeklinde yakalayan ustayı rahmetle andığını söyledi.

ANI KADRAJIYLA DURDURAN FOTO MUHABİR

Açılışa ayrıca Ara Güler Müzesi Arşiv ve Araştırma Merkezi Müdürü Umut Sülün, Ara Güler Müzesi Kurumsal İletişim Müdürü Zeynep Özkaya, Doğuş Holding Kurumsal İletişim Bölüm Başkanı Bahar Erbengi, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdür Yardımcısı Yahya Coşkun ile İstanbul Kültür ve Turizm Müdürü Coşkun Yılmaz katıldı. Türkiye’de içinde hiç insan olmayan manzara fotoğrafları, cami fotoğrafları yerine bu temaya insanı da katarak fotoğraf çekmeyi daha doğru bulmuş ve uygulamış ilk sanatçı olan Ara Güler’in çalışmaları, Fransa Milli Kütüphanesi, New York - George Eastman Museum, Das Imaginäre Photo-Museum, Köln- Museum Ludwig ve Sheldon Museum of Art gibi dünya çapında birçok kurumun koleksiyonlarında yer almakta.Sergi, ekim sonuna kadar Galata Kulesi’nin 3. katında yer alan galeride ziyaret edilebilecek.

Galata kulesi sergi salonu

  • 2020 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından restore edilen Galata Kulesi, sonradan eklenen betonarme eklentiler ve kafeterya kaldırılarak müze işleviyle yeniden ziyarete açıldı.Kule, restorasyon sonrası, “Az Bilinen Fotoğraflarıyla Milli Mücadele”, “Gravürlerle İstanbul” ve “Mehmet Akif ve İstiklal Marşı” gibi dokuz farklı önemli sergiye ev sahipliği yaptı.

Ara Güler Vakfı

Ara Güler Fotoğrafçılık Eğitim ve Sanat Vakfı;Ara Güler’in bakarak, görerek ve yaşayarak oluşturduğu görsel dünyayı ve on yıllar boyunca kare kare biriktirdiği fotoğraf arşivini korumak, yaşatmak ve üzerinde araştırmalar yapmak amacıyla 12 Eylül 2012’de kuruldu.


#Ara Güler​
#Mehmet Akif
3 yıl önce