|

Medeniyetler Diyaloğu'na Hz. Mevlana damgası

Türkiye'nin Vatikan Büyükelçisi Prof. Dr. Kenan Gürsoy, Hazreti Mevlana'nın 'Kim olursan ol yine gel' sözleriyle herkesi toparlayan bir ümit felsefesi bulunduğunu kaydetti. Gürsoy, “Medeniyetler diyaloğunun çok önemli olduğunu söyledi” dedi.

Cihan
00:00 - 25/03/2011 Cuma
Güncelleme: 19:19 - 25/03/2011 Cuma
Yeni Şafak
Medeniyetler Diyaloğu'na Hz. Mevlana damgası
Medeniyetler Diyaloğu'na Hz. Mevlana damgası

Türkiye'nin Vatikan Büyükelçisi Prof. Dr. Kenan Gürsoy, Hazreti Mevlana'nın 'Kim olursan ol yine gel' sözleriyle herkesi toparlayan bir ümit felsefesi bulunduğunu belirterek, medeniyetler diyaloğunun çok önemli olduğunu söyledi. Büyükelçi Prof. Dr. Kenan Gürsoy, Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Alanya İşletme Fakültesi tarafından düzenlenen 'Medeniyetler Diyalogu' adlı konferansa konuşmacı olarak katıldı.Fakültenin toplantı salonunda gerçekleştirilen konferansta konuşan Prof. Dr. Gürsoy, medeniyet kavramı üzerinden yeni bir düşünce ve yeni bir tavır alışın başlaması gerektiğine dikkat çekti. Çoğunlukla 'medeniyet' yerine 'uygarlık' kelimesinin kullanıldığını vurgulayan Gürsoy, Mevlana'nın sözlerinden örnekler verdi. Mevlana'nın, düşünce sistematiğini çok güzel ifade ettiğini ve 'Kim olursan ol yine gel' dediğini hatırlatan Prof. Dr. Gürsoy, Mevlana'nın herkesi toparlayan bir ümit felsefesi bulunduğunu kaydetti.


MEDENİYET KAVRAMI DEĞİŞİME GEBE

Anadolu'nun nice şehirlerinde çok farklı din, dil ve milletten insanların, ahenk içinde bir arada yaşadığına vurgu yapan Prof. Dr. Gürsoy, “Bir zihniyetimizin var olduğunu düşünerek yaşıyorlardı. Bunu kaybetmiş olsak da bunun var olmuş olduğunu ve dünya için bir mesajın çıkacağını hatırlayalım. Bu mesaj evrene saldığımız bir mesajdır. İnsanı insana hatırlatan bir vaattir. Uygarlıklar üzerinden uygarlığın ne olduğunu fark etmemiz gerekiyor. Araştırıldığında eğer daha da ötekileştirme ruhu, daha da fazla düşmanlaştırmak gerçeği ile karşılaşırsak, yakın tarihte dünya da ne olduğunu hatırlamak gerekiyor. O halde yeni bir medeniyet kavramı üzerinden yeni bir düşüncenin, yeni bir tavır alışın başlaması lazım. Uygarlıklar üzerinden uygarlığın ne olduğunu fark etmemiz lazım. 19'ncu yüzyılın son çeyreğine kadar, antropologlar, kültür adamları, siyaset adamları, sosyologlar ve felsefeciler, çoğunlukla medeniyetin tek bir medeniyet olduğunu düşünmüşüzdür. 'Orada ulaşılması gereken bir medeniyet var. Bir medeniyet seviyesi var. Asıl medeniyet budur. Geri kalan kültürlerdir demişizdir.” dedi.


'BİZİM DÜŞÜNCEMİZDE TÜM İNSANLIK EŞİTTİR'

AÜ. Alanya İşletme Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İbrahim Güngör de Türk milletinin gelenek, din ve inanç geçmişinde medeniyetler diyaloğu konusunda büyük bir avantaj verdiğini dile getirdi. Prof. Dr. Güngör, “Bizim diyalog olduğunda farkı getirecek bir pozisyonumuz var. Çünkü geçmişimizden hiçbir çekincemiz yok. Hiçbir millete zulüm etmedik. İnancımızda da hiçbir olumsuzluk yok. İnancımızda hiçbir millete hayat hakkı tanımaz gibi yada küçük görür gibi bir ibare yoktur bizde. Tüm insanlık eşittir bizim düşüncemizde. Bu nedenle medeniyetler arası diyalogların açılması bize artı getirecektir. Bizim bu konuda hiçbir endişemiz olmadığından konunun üzerine sürekli gitmek durumundayız Türkiye olarak.” diye konuştu. Konferansa Alanya Belediye Başkan Yardımcısı Abdullah Akbaş, İşletme Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İbrahim Güngör, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Akın Altun, Alanya Müftüsü Ahmet Hamdi Başpınar, öğretim görevlileri ve öğrenciler de katıldı.

13 yıl önce