4 dakikada düştü

Dış Haberler
00:004/06/2009, Perşembe
G: 4/06/2009, Perşembe
Yeni Şafak
4 dakikada düştü
4 dakikada düştü

228 kişi ile Atlantik Okyanusu'na düşen Fransız Havayolları uçağının enkaz çıkarma çalışmaları sürüyor. Bir iddiya göre, uçak radardan kaybolmadan önceki son 4 dakikada defalarca arıza sinyali verdi.

Brezilya'dan havalandıktan sonra 228 kişilik yolcu ve mürettebatı ile Atlantik Okyanusu'na düşen Fransız Havayolları uçağının enkaz çıkarma çalışmaları sürüyor. Atlas Okyanusu'nda 5 kilometrelik bir alanda enkazın tüm parçalarını arama çalışmaları uluslararası bir katılım ile sürdürülürken, ortaya atılan bir iddia kafaları karıştırdı. Air France yetkililerinden alınan bilgiye göre, sistem arızasına dair ACARS (uçaklar ile yer istasyonları arasında telsiz ya da uydu aracılığı ile yapılan haberleşme sistemi) mesajları saat 02:10'da gelmeye başladı. Mesajlar, Air France 447 sayılı A330 tipi uçakta otomatik pilotun devreden çıktığına işaret ediyordu. 02:11 ile 02:13 arasında uçağın hızı ve uçuş yükseliği ile ilgili, 02:13'te güç iletimi, 02:14'te ise kabinin düşey hızı konusunda mesajlar geldi. Yani yetkililere göre, 4 dakika boyunca uçaktan otomatik olarak tetiklenen ve uydu kanalıyla ard arda aktarılan sistem, eletrik ve basınçla ilgi arıza mesajları geldi.


SMS HABERLERİNE YALANLAMA

Uzmanlar tüm bunların uçaktan otomatik olarak gönderilmiş mesajlar olduğunu doğruluyor. Uzmanlar bu mesajların dört dakikadan uzun bir süre boyunca gönderilmiş olmasının uçağın büyük bir bölümünün, özellikle de uçuş kabininin bir bütün halinde olduğunu çünkü uçağın farklı bölgelerinden gelen arıza sinyallerinin ana bilgisayara ulaşabildiğini söy-lüyorlar. Ayrıca uçaktan cep telefonları aracılığıyla mesajlar geldiğine dair haberleri yalanlayan yetkililer, bölgede cep telefonu sinyallerinin iletilemeyeceğini belir-tiyor.


3 günlük yas ilan edildi

Air France'a ait uçaktaki 228 kişi için 3 gün yas ilan edildi. Öte yandan uçaktaki yolcular için dini törenler yapıldı. Fransa'daki cami ile katedralde törenler düzenlendi. Katedraldaki törene Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ve eşi Carla Bruni de katıldı.


Air France uçağı bomba tehdidi almış

Arjantin basınında yer alan haberlere göre, 27 Mayıs akşamı Air France'a ait Buenos Aires-Paris seferini yapacak bir uçağın gelen bomba tehdidi üzerine rötarlı uçtuğu kaydedildi. Bu arada, uçağın düşmesine bir terör saldırısının neden olmuş olabile- ceği spekülasyonları yapılmıştı, ancak hiçbir terörist grubun sorumluluk üstlenmek için ortaya çıkmamış olması bunun ihtimal dışı olduğunu gösteriyor.


Karakutu hiç bulunamayabilir

228 kişilik yolcu ve mürettebatı ile Atlantik Okyanusu'na düşen Fransız Havayolları uçağının enkazını bulma çalışmaları sürüyor. Dün okyanusta Air France uçağına ait olduğu sanılan bazı enkaz parçaları bulunmuştu. Brezilya ve Fransa'ya ait askeri uçak ve gemilerin bölgedeki arama çalışmaları sürürken, ABD Savunma Bakanlığı da bu iki ülkeye teknik destek sağlıyor. Uzmanlar uçağın kara kutusuna da bir an önce ulaşmaya çalışıyor. Kara kutudaki bilgilerin 30 gün sonra silineceğine dikkat çeken uzmanlar, bu nedenle zamana karşı yarışıldığını söylüyor. Fransa Genelkurmay Başkanlığı sözcüsü Christophe Prazuck dün yaptığı açıklamada, kara kutunun okyanusun derinliklerinde olabileceğini söyledi. Aramaların yoğunlaştığı bölgede okyanus derinliğinin 4 bin metreyi bulduğunu belirten Prazuck, uçak enkazının çok geniş bir alana yayılmış olabileceğini ifade etmişti. Karakutunun hiç bulunamayacağına dair iddialar da ortaya atılıyor.