|

Golan’ı ilhak edecek

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, hafta sonu ülkesini ziyaret eden ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton’dan Golan tepelerini istedi. Netanyahu, Bolton ile yaptığı ortak basın toplantısında, İsrail’in işgal ettiği, Suriye’ye ait, Golan Tepelerindeki hakimiyetini ABD’nin Suriye’den geri çekildikten hemen sonra tanımasını istedi.

Yeni Şafak
04:00 - 8/01/2019 Salı
Güncelleme: 02:06 - 8/01/2019 Salı
Yeni Şafak
John Bolton ve Benjamin Netanyahu
John Bolton ve Benjamin Netanyahu

Netanyahu toplantıda, ABD’nin İsrail’i Birleşmiş Milletler’de her zaman desteklediğini hatırlatarak, İsrail’in en büyük müttefiki olduğunu söyledi. Netenyahu, “Bizim için önemli olan, en büyük dostumuz ve en büyük müttefikimiz ABD’nin desteğini aldığımızı bilmektir” dedi. İsrail başbakanı Netanyahu, Golan ilhakına ilişkin teklifini birkaç ay önce ABD Başkanı Donald Trump ve yönetimin üst üzeydeki isimlere de iletmişti. Yine birkaç ay önce Cumhuriyetçi senatörler Tom Cotton ve Ted Cruz da Golan tepelerinde İsrail egemenliğinin ABD yönetimince tanınması amacıyla bir yasa tasarısı sunmuştu. Beyaz Saray’ın konuya ilişkin henüz net bir cevap vermemesi de dikkatlerden kaçmadı.

BOLTON’DAN GARANTİ

John Bolton ise toplantıda, Amerikan askerlerinin Suriye’den çekilmesine ilişkin İsrail’e güvence vererek, “Çekilme, Washington’ın müttefiklerinin savunması sağlanarak yapılacak” ifadelerini kullandı. ABD Başkanı Trump’ın Suriye’den çekilme kararı ve İsrail’den gelen tepkiler sonrası kaydettiği “Size yılda 4.5 milyar dolar vermiyor muyuz?” cevabıyla, “başınızın çaresine bakın” minvalindeki açıklaması Tel-Aviv’de şok etkisi oluşturmuştu.

  • Filistin’den Kudüs tepkisi
  • Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ), işgal altındaki Doğu Kudüs’ün Eski Şehir bölgesini ziyaret eden John Bolton’a sert tepki gösterildi. FKÖ Yürütme Konseyi Genel Sekreteri Saib Ureykat yaptığı yazılı açıklamada, Bolton’un işgal altındaki Doğu Kudüs’te yaptığı geziye işaret ederek, “Bu uygulamalar, kaosa, şiddete ve kanunsuzluğa yol açar ve bir hak ya da bir zorunluluk yaratmaz” dedi. Ureykat, Bolton’un ziyaretinin, tarihi gerçekliği değiştiremeyeceğini vurgulayarak “Bu ziyaret, Kudüs’ün tarihinin, bugünün ve geleceğin gerçekliğini değiştirmeyecektir. Kudüs, Eski Şehir bölgesi, Harem-i Şerif, Kıyamet Kilisesi ve surları ile birlikte Filistin Devleti'nin ebedi başkenti olarak kalacaktır.” ifadelerini kullandı.

#Benjamin Netanyahu
#John Bolton
#Golan
#Suriye
#İlhak
#FKÖ
5 yıl önce