|

Münbiç NATO'ya kaldı

ABD destekli PKK'nın Münbiç'ten tahliyelere 4 Temmuz itibariyle başlaması gerekiyordu. Ancak sahada durum böyle olmadı. Sürecin uzamasına neden olan 'savsaklamanın' NATO zirvesi sırasındaki Erdoğan-Trump temasıyla aşılması bekleniyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 8/07/2018 Pazar
Güncelleme: 06:42 - 8/07/2018 Pazar
Yeni Şafak
PKK’nın çekileceği Münbiç’te henüz ciddi bir 
hareketlenme görülmedi.
PKK’nın çekileceği Münbiç’te henüz ciddi bir hareketlenme görülmedi.

Münbiç'in terör örgütü PKK/PYD’den temizlenmesi için geri sayım sürerken Türk Silahlı Kuvvetleri bölgedeki devriyelerle kent kuzeyindeki 10 noktayı teröristlerden arındırdı. Hedef ise Münbiç merkezi. Bu doğrultuda Türkiye ve ABD'li yetkililer arasında temas trafiği sürüyor. Bir aylık süre içerisinde hem Türk ordusu hem de Amerikan güçleri Münbiç'i tamamen kontrol altına almayı amaçlıyor. Ancak PKK'nın 4 Temmuz'da başlamış olması gereken çekilme süreci savsaklanmış görünüyor. Geçtiğimiz günlerde ABD'de yapılan Çavuşoğlu-Pompeo görüşmesinden sonra alınan kararda Türkiye, Münbiç’in tamamen temizlenmesi için 6 aylık takvim öngörmüştü ve 4 Temmuz’dan sonra da terör örgütü PKK/PYD’nin kademe kademe Münbiç'ten çekilmeye başlaması bekleniyordu.

GÖZLER O ZİRVEDE

18 Haziran’dan beri Münbiç'te devriye görevi icra eden TSK, 'hazırlık dönemi' olarak adlandırılan sürecin sonunda Münbiç'e girmeyi hedefliyor. Bu esnada PKK'da çekilmeye ilişkin henüz bir hareketlenmenin gözlenmemiş olması ise sürecin uzamasına neden oluyor. Tüm bu gelişmeler neticesinde gözler 11-12 Temmuz'da Brüksel'de düzenlenecek NATO zirvesindeki Erdoğan-Trump görüşmesine çevrildi. Seçimden sonra Kıbrıs ve Azerbaycan ziyaretlerini gerçekleştirecek Cumhurbaşkanı Erdoğan, seçim sonrası Trump'la ilk yüz yüze görüşmesini Brüksel'de yapacak. Bu temasın ardından Münbiç takviminin de hızlanması bekleniyor.


Ekipler takipte

Fırat Kalkanı harekât bölgesini Münbiç kırsalından ayıran Sacu Çayı çevresinde Mehmetçiğin devriyeleri devam ederken önümüzdeki günlerde 'hareketliliğin' artması ihtimaline karşı sınır birlikleri takviye ediliyor. İnsansız hava araçlarının (İHA) sahadan elde ettiği bilgiler de devletin ilgili kurumlarına anbean iletiliyor. İki ülke askerlerince kontrol altına alınacak Münbiç için Şanlıurfa Tugay Komutanlığı görevlendirildi. Urfa Tugayı’na ait birlikler, özel eğitimli birliklerin de desteğiyle, terör örgütü PKK/PYD’nin terk ettiğinden emin olunan bölgelerde halkın güvenle yaşaması ve göç etmek zorunda kalanların geri dönebilmeleri için gerekli güvenlik tedbirlerini alacak, özellikle de terörist mevziler ve emniyetsiz görülen noktaların emniyeti sağlanacak.

#Münbiç
#NATO
#Türkiye
6 yıl önce