|

Suriye'de muhalefet kavgası

Kazakistan'ın başkenti Astana'da için gerçekleştirilen toplantı sona ererken Suriye içinde muhalif gruplar arasındaki kriz şiddetlendi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 25/01/2017 Wednesday
Güncelleme: 02:29 - 25/01/2017 Wednesday
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv

Krizin taraflarında ise, El-Kaide'den koparak ismini Şam'ın Fethi Cephesi (ŞFC) olarak değiştiren Nusra Cephesi ile Özgür Suriye Ordusu bileşenlerinden Mücahidler Ordusu yer alıyor.



İDLİP TOPLANTISI KRİZ ÇIKARTTI


Geçtiğimiz aylarda, DEAŞ benzeri radikal eğilimlere sahip olan Cundu'l Aksa grubu ile ülkenin en büyük muhalif örgütü olan Ahraru'ş Şam hareketi arasında çıkan çatışma muhalifler arasında yeni ve daha büyük bir iç savaş korkusunu tırmandırmıştı. Bu kavga, Cundu'l Aksa'nın ŞFC'ye katılmasıyla bitirilebildi. Ancak bu grubun provokasyonlara devam etmesi üzerine önceki gün ŞFC tarafından örgütten ihraç edildi. Muhalif gruplar ve ŞFC konuyu görüşmek üzere İdlip'te bir araya geldi. Bu toplantıda tansiyon daha da yükseldi. 31 Aralık'ta ilan edilen ateşkes mutabakatında ŞFC'nin ateşkes dışı bırakılarak terörist olarak ilan edilmesi ve bazı grupların bu gruba sessiz kalması ŞFC cephesinde rahatsızlık oluşturmuş durumda.



İDLİP'İN KAYBEDİLME RİSKİ


Muhalif kaynaklar, rejimden kurtarılmış muhaliflerin elinde kalan en önemli şehir olan İdlip'te böyle bir savaş çıkmasının İdlip'in kaybedilmesi riskini de beraberinde getirdiğini aktarıyor. Suriye savaşına müdahil olmak isteyen devletlerin uzun bir süredir muhalifler arasında bir savaş çıkarmaya çalıştığına dikkat çeken muhalifler Astana süreci ile bu kavganın çok yaklaştığını belirtiyor.


#El-Kaide
#İdlip
#Astana
7 years ago