|

Rektöre suç duyurusu

Muğla Üniversitesi Öğretim Üyesi Mustafa Sunu, kendi branşı dışında basına demeç verdiği ve Başbakanlığın verdiği göreve üniversite yönetiminden izinsiz gittiği gerekçesiyle işine son veren Muğla Üniversitesi rektörünü mahkemeye verecek.

Yakup Bulut
00:00 - 6/10/2008 Pazartesi
Güncelleme: 02:47 - 6/10/2008 Pazartesi
Yeni Şafak
Rektöre suç duyurusu
Rektöre suç duyurusu

Muğla Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Sunu, basına demeç verdiği ve Başbakan'ın verdiği göreve üniversite yönetiminden habersiz gittiği gerekçesiyle işine son veren Muğla Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şener Oktik aleyhine dava açacak. Bayram arifesinde evine gelen tebligatla işine son verildiğini öğrenen Sunu, bayram tatilinin sona erdiği bugün dava dilekçesini idare mahkemesine sunacağını ifade etti. Sunu rektöre tepkisini şu sözlerle dile getirdi:


REKTÖRÜM SAĞOLSUN

“Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü'nün toplantılarına rektörden habersiz katılmam disiplinsizlik sayılmış. Oysa Sayın Rektör, YÖK'e bir telefon açsa ve sorsa yükseköğretim mevzuatına göre Başbakanlık ve Cumhurbaşkanlığı'nın verdiği görevlerde toplantılara katılmak için rektör iznine gerek olmadığını öğrenebilirdi. Postadan çıkan tebligatta, 'bilimsel tartışma ve açıklamalar dışında basına bilgi veya demeç vermek' gerekçe gösteriliyor. Üniversiteden harcırah kazanmamla ilgili bana soranlara 'rektör varken sesimiz çıkmaz' mı diyecektim. Bu gerekçelerle ceza almam ve üniversiteden kovulmam çok acı. Özgürlüğe, demokrasiye ve insan haklarına aykırı bu hukuksuzluk yargıdan dönecektir.” Muğla Üniversitesi Rektörü Oktik ile Sunu arasındaki gerilim Sunu'nun arabasının arkasına “Rektörüm sağolsun” yazması oldu. Maden Mühendisliği bölümünde görevliyken Oktik'in emriyle 2 yıl Milas, 3 yıl da Yatağan'da meslek yüksekokullarına gönderilen Sunu, “Madem sürgün gönderiliyorum, o zaman harcırahımı verin” diyerek dava açtı ve 7 bin 500 YTL kazandı. Sunu bu parayla aldığı arabasının arkasına ise “Rektörüm sağ olsun” yazdı.


YÖK'E ÇAĞRI


Sunu'ya verilen disiplin cezasına tepki gösteren Demokratik Üniversite Platformu Başkanı ve Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tahir Hatipoğlu, cezayı veren Muğla Üniversitesi Rektörü Oktik'in görevden el çektirilmesi gerektiğini söyledi. Oktik'in görevini kötüye kullandığını belirten Hatipoğlu şunları söyledi: “Başbakan'ın verdiği göreve gitti diye öğretim üyesine ceza veren bir rektörden ülke ne beklesin? Öğretim üyelerine zorba bir yaklaşımda bulunan bir rektör var. Sayın YÖK başkanına görevini kötüye kullanan bu rektörü görevden alma çağrısı yapıyorum. ÖSS'yi kazanamayan Oktik'in oğlu Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi'ne kayıt yaptırdığı da ortaya çıkmıştı. Bu olayların hesabı verilmeli. Savcılığa da başvuru yapacağım” diye konuştu.


Muğla'nın tartışılan rektörü

Muğla Üniversitesi Rektörü Şener Oktik'in ÖSS'yi kazanamayan oğlu Orhan Tan Oktik'in hülle yoluyla Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi'ne kayıt yaptırdığı ortaya çıkmıştı. ÖSS'den 176 puan alan Oktik, barajı geçemeyince mülakat yoluyla İngiltere'deki Northumbria Üniversitesi'ne yazıldı.

İsmi bilinmeyen bu okulda 9 ay kalan Orhan Tan, taban puanı 343 olan ve 2007'de yurtdışından gelen öğrencilere sadece bir kontenjan ayıran YTÜ'nün Mimarlık Fakültesi'ne yatay geçiş yapmıştı. Rektör Oktik'in ise 5 yıl içinde 22 ayrı ülkeye gittiği ve 186 günlük yurt- dışı yevmiyesi aldığı da ortaya çıkmıştı.





16 yıl önce