|

10 yıldır bekliyoruz

Patriot füze savunma sistemleriyle ilgili ABD’nin Türkiye’yi 10 yıldır oyaladığını belirten Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, “Rusya acil ihtiyaçlarımızı karşılamaya yönelik bize çok cazip teklif sundu ve Rusya’dan S-400 sistemi tedarik edilmesi kararlaştırıldı” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 24/03/2018 Cumartesi
Güncelleme: 08:25 - 24/03/2018 Cumartesi
Yeni Şafak
​Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy
​Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, Türkiye’nin Patriot füze savunma sistemleriyle ilgili ABD ile temas içinde olduğunu ancak 10 yıldır sonuç alamadığını vurguladı. Aksoy, ABD Dışişleri Bakanlığından üst düzey bir yetkilinin Patriotlarla ilgili teklif sunmak için geleceği yönündeki iddialara cevap verdi. Aksoy, “Rusya ise bize çok cazip bir teklif sundu ve S-400 sistemi tedarik edilmesi kararlaştırıldı. Önemli bir husus bu sistem, kendi başına işletilecek ve NATO yetenekleri ile entegre edilmeyecek. NATO ile birlikte çalışabilir bir sistem geliştirme hedefimiz ise devam ediyor” dedi.

İKİNCİ GÖRÜŞME ÖNÜMÜZDEKİ HAFTA

Aksoy, Patriot sistemleriyle ilgili ABD ile temasların devam ettiğini söyledi. ABD ile sorunların çözümü için oluşturulan komisyonlara değinen Aksoy, bu çerçevede 8-9 Mart’ta Washington’da toplantılar yapıldığını hatırlattı. Aksoy, ABD ile oluşturulan çalışma gruplarına ilişkin olarak da “(Dışişleri) Müsteşar Ümit Yalçın yakın zamanda, önümüzdeki hafta olabilir, Washington’a bir ziyaret gerçekleştirecek” ifadesini kullandı.

POMPEO, İLİŞKİLERİN ÖNEMİNİ İYİ BİLİYOR

Yeni Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun Türkiye-ABD ilişkilerinin önemini idrak etmiş bir devlet adamı olduğunu belirtti. Aksoy, yönetimdeki değişikliklerin, iki ülke arasında var olan sorunların çözülmesi için devam eden çabaların daha da güçlenmesine vesile olmasını dilediklerini kaydetti.Aksoy, Irak’taki terörle mücadele konusunda ise “Sınırlarımızda terör koridoru oluşturulmasına izin vermeyeceğiz. Kimse ham hayal görmesin” diye konuştu.

AB tarafsız değil

Sözcü Aksoy, AB liderlerinin önceki gün basına sızan sonuç bildirgesinde, “AB Konseyi, Türkiye’nin Doğu Akdeniz ve Ege Denizi’nde devam eden yasa dışı faaliyetlerini güçlü şekilde kınıyor ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ile Yunanistan’la olan tam dayanışmasının altını çiziyor” ifadelerinin hatırlatılması üzerine, şunları söyledi:

AYNI FİLMİ TEKRAR YAŞIYORUZ

“AB Zirvesi’nde yine Rum-Yunan tezlerine hizmet eden ülkemiz aleyhine kabul edilemez ifadeler içeren bir yazımla karşı karşıya kaldık. AB, Kıbrıs konusundaki tarafsızlığını tamamen yitirmiştir. 2004’te de biz bunu gördük. Aynı filmi tekrar yaşıyoruz. Bu tutum devam ettiği sürece AB’nin Kıbrıs meselesinde üçüncü bir taraf olarak kabul edilmesi mümkün değildir.”

VARNA'DAN BEKLENTİ İYİMSER

Bulgaristan’ın Varna şehrinde 26 Mart’ta yapılacak Türkiye-AB Zirvesi’nin önemine de değinen Aksoy, zirveyle ilişkilerde bir hareketlenme sağlanmasını beklediklerini vurguladı ve birliğin yükümlülüklerini yerine getirmesini beklediklerinin altını çizdi.

  • Almanya’ya iki nota
  • Almanya Başbakanı Angela Merkel’in Zeytin Dalı Harekatı’na yönelik açıklamalarına değinen Aksoy, Almanya’da PKK terör örgütü ile ırkçı ve İslam karşıtı kişilerin cami, dernek ve Türk vatandaşlarına yönelik saldırılarında artış görüldüğüne dikkati çekti. Yılbaşından bu yana Almanya’da 20’den fazla camiye saldırı düzenlendiğini anlatan Aksoy, Alman basınının verdiği rakamlara göre de geçen yıl 50 civarı camiyi hedef alan saldırı gerçekleştiğine işaret etti. Aksoy, “Alman makamlarından beklentimiz bu son saldırıların faillerinin bir an önce yargı önüne çıkarılması ve yeni saldırılar konusunda gerekli önlemlerin alınması” diye konuştu. Sözcü Aksoy, Almanya’nın Ankara Büyükelçisi’ne 12 Mart’ta nota verildiğini ve ertesi gün de telefonla ikinci kez nota iletildiğini vurguladı.
#Patriot füze
#ABD
#Türkiye
#Hami Aksoy
#Rusya
6 yıl önce