|

Alman basını Ayasofya kararını böyle gördü: Erdoğan İstanbul'un ikinci Fatih'i

Türkiye'nin Danıştay'ın kararı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın tarihi imzasıyla Ayasofya'nın yeniden ibadete açması dünyanın gündemine oturdu. Karar hem Türk, hem de dış basında manşetleri süsledi. Alman basını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Ayasofya'nın yeniden camiye dönüştürülmesindeki rolüne vurgu yaptığı haberini "İstanbul'un ikinci Fatih'i mi?" başlığıyla yayınladı.

12:38 - 11/07/2020 Cumartesi
Güncelleme: 13:12 - 11/07/2020 Cumartesi
Diğer
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan

Haftalardır gündemden düşmeyen tarihi yapının yeniden camiye çevrilip çevirilmeyeceğiyle ilgili milyonlar Danıştay'dan gelecek karara kilitlenmişti. Dün, Danıştay 10. Dairesi, Ayasofya'nın camiden müzeye dönüştürülmesine dair 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararını iptal etti. Türkiye'nin Danıştay'ın kararı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın tarihi imzasıyla Ayasofya'yı yeniden ibadete açması dünyanın bir numaralı gündemi haline geldi.



Alman basını manşetlere taşıdı

Dünyanın her köşesinde yankı bulan Ayasofya kararı dünya basınında da manşetlerde yer aldı. Alman basını, Ayasofya'nın tekrar camiye dönüştürülmesi kararını değerlendirdi. Frankfurter Allgemeine sitesinde yer alan haberde, İstanbul'da bulunan Ayasofya'nın yeniden cami yapılacağını aktarıldı. Gazetenin başlığında "
Erdoğan, 'İstanbul'un ikinci Fatihi' mi?
" ifadesine yer verilirken, "
Hiç şüphesiz, Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu yönde adım atacak.
" denildi.

Yunan Başbakan Miçotakis'ten hadsiz açıklama

Öte yandan Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, hadsiz açıklamalarda bulunarak, Ayasofya'nın yeniden cami statüsüne getirilmesini en yoğun şekilde kınadıklarını belirtip, "Karar sadece Türkiye ile Yunanistan arasındaki ilişkileri değil Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki ilişkileri de etkileyecektir" ifadelerini kullandı.


#ayasofya
#yunanistan
#danıştay
4 yıl önce