|

Biyoteknoloji hamlesi

Biyoteknoloji alanında Türkiye, ilk adımlarını atıyor. Samsung, Microsoft ve Novartis gibi dünya teknoloji devlerinin yöneldiği bu alana yapılan yatırımlar şimdiden 200 milyar doların üzerine çıkarken Türkiye'den de Sağlık Bakanlığı'nın kontrolünde 21 firma biyoteknoloji alanında çalışmalara başladı. Bu firmalar, ilk etapta yerli ilaç üzerinde çalışmalar yapacak.

Ahmet Fatih Erturan
04:00 - 5/09/2018 Çarşamba
Güncelleme: 04:55 - 5/09/2018 Çarşamba
Yeni Şafak
Türkiye'den Sağlık Bakanlığı'nın kontrolünde 21 firma biyoteknoloji alanında çalışmalara başladı
Türkiye'den Sağlık Bakanlığı'nın kontrolünde 21 firma biyoteknoloji alanında çalışmalara başladı

Hali hazırda 21 firma "Biyoteknoloji Platformu"na dahil olurken geleceğin teknolojisi olan biyoteknolojiye yatırımlarını yapmaya başladı. Firmalar ilk etapta biyoteknoloji üzerinden ilaç alanında etkin çalışmalar yaparak 20'nci yüzyılda çözüm bulunamayan hastalıklar üzerinde çözüm üretilmesi bekleniyor. Özellikle ilaç, aşı, insan vücudunun onarılması, zararlı genler, tıbbi bitki üretimi, protein üretimi, kanser, beyin hücrelerinin onarılması, bakteriler ve 20'nci yüzyılın buluşu olarak görülen antibiyotiğin geliştirilmesi gibi alanlarda Ar-Ge çalışması yapılacak.

Tıbbi bitki üretimine akademik destek

Sağlık ve çevre alanında pilot üniversite olan Düzce Üniversitesi bünyesindeki akademisyenler ile çiftçilerin işbirliğiyle 118 hektarlık alanda tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriliyor. Yetiştirilen bitkiler, laboratuvar ortamında denenerek geleneksel tıp, kozmetik ve ilaç sektörüne kazandırılıyor. Halk dilinde şeker otu, melisa çayı, ada çayı, hint yağı bitkisi, limon otu olarak bilinen yaklaşık 60 çeşit ürünün elde edildiği tarlalarda çiftçilerle uzun çaba sarf eden bitki uzmanları, yapılan çalışmaların karşılığını almaya başladı.

#biyoteknoloji
#Teknoloji
#Türkiye
6 yıl önce