|

'Türkçe BM dili olsun'

Türk Konseyi 6. Devlet Başkanları Zirvesi’nde, Türkçe'nin Birleşmiş Milletler’in (BM) resmi dilleri arasına girmesi için kampanya başlatma kararı alındı.

Ahmet Fatih Erturan
04:00 - 8/09/2018 Cumartesi
Güncelleme: 05:01 - 8/09/2018 Cumartesi
Yeni Şafak
Türkiye, Azerbaycan ve Kazakistan yanı sıra Özbekistan “onur konuğu”, Macaristan ise “gözlemci ülke” sıfatıyla katıldı.
Türkiye, Azerbaycan ve Kazakistan yanı sıra Özbekistan “onur konuğu”, Macaristan ise “gözlemci ülke” sıfatıyla katıldı.

Türkiye, Azerbaycan, Türkmenistan, Özbekistan, Kazakistan ve Kırgızistan, Türkçe’nin BM Genel Kurulu’nda konu hakkında diğer devletlerle görüşmelere başlayacak. Geçtiğimiz günlerde Kırgızistan’ın ev sahipliğinde düzenlenen Türk Konseyi 6. Devlet Başkanları Zirvesi’ne üye devletler Türkiye, Azerbaycan ve Kazakistan yanı sıra Özbekistan “onur konuğu”, Macaristan ise “gözlemci ülke” sıfatıyla katıldı. Zirvede ticaretten bölgedeki gelişmelere, ilişkilerden politikalara kadar birçok konu görüşüldü. Alınan önemli kararlardan biri de, Türkçe’nin BM’de kabul edilmesi için yapılacak çalışmalar oldu. Buna göre Türkiye, Azerbaycan, Türkmenistan, Özbekistan, Kazakistan ve Kırgızistan ortak dil olan Türkçe’yi BM’nin 7’nci dili olarak kabul edilmesi konusunda girişimlere başlayacak.

ORTAK DİL ÇAĞRISI

Bu devletler ciddi bir süreç ve kampanya başlatarak Türkçe’nin BM Genel Kurulu’nda kabul edilmesine yönelik diğer devletlerle görüşmeler yapacak. BM’nin resmi ve çalışma dili olarak kabul edilen diller arasında Arapça, Çince, İngilizce, Fransızca, Rusça ve İspanyolca dilleri kabul edilmiş durumda. BM’de tüm yazışmalar, toplantılar ve belgeler bu 6 dile çevriliyor. Türkçe dilinin BM Genel Kurulu’nda kabul edilmesiyle birlikte tüm belgeler, yazışmalar ve açıklamalar 7’nci dil olarak Türkçe’ye de çevrilecek.

#BM
#Türkçe
6 yıl önce