|

100 yıl sonra ordaydık

100 yıl önce Çanakkale Savaşı’nda yaşananları dünyaya duyurmak yola çıkan İlim Heyeti'ni anmak adına İslam coğrafyasından 21 akademisyen, yazar ve gazeteci geçtiğimiz yıl bir gezi düzenlemişti. Bu geziye katılanların izlenimleri “100 Yıl Sonra İlim Heyeti Çanakkale'de” adlı kitapta biraraya getirildi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 31/03/2017 Cuma
Güncelleme: 00:27 - 31/03/2017 Cuma
Yeni Şafak
100 yıl sonra ordaydık
100 yıl sonra ordaydık

Birinci Dünya Savaşı'nın en kanlı cephelerinden biri olan Çanakkale'nin destanı, savaş meydanında yazılmıştı. Bu destanın bütün dünyaya duyurulması için oluşturulan İlim Heyeti Çanakkale'ye gitmiş ve buradaki izlenimlerini kaleme almıştı. Bu çalışma daha sonra ise kitap haline getirilmişti. Geçtiğimiz yıllar 100 yıl önce toplanan İlim Heyeti'ni yad etmek üzere Suriye, Mısır, Azarbeycan ve Balkan ülkelerinden gelen 21 yazar, akademisyenlerle yeni bir İlim Heyeti oluşturuldu ve Çanakkale'ye bir gezi düzenlendi. Bu ziyaretten sonra İlim Heyeti Çanakkale'de şehit olan dedeleriyla ilgili duygu yüklü metinler kaleme aldılar. İslam coğrafyasından davet edilen İlim Heyeti'nin yazdığı bu metinler Yazarlar Birliği Yayınları tarafından "100 Yıl Sonra İlim Heyeti Çanakkale'de" adıyla kitaplaştı. Kitap Arapça ve Türkçe olarak yayınlandı.



BİR NEVİ GÜNAH ÇIKARMA


Çanakkale seyahatinin öncülerinden Türkiye Yazarlar Birliği Şeref Başkanı Mehmet Doğan, "Kitapta Türkiye'ye yönelik ümitlere şahit oluyoruz. Heyetteki herkes, 100 yıl sonra Türkiye'nin oynaması gereken lider rolün altını çiziyor. Bilhassa Arap aleminden gelenler 100 yıl önce sağlanan birliğin yeniden tesis edilmesini elzem görüyorlar" değerlendirmesini yaptı.







100 YIL ÖNCE KİMLER VARDI


Direnişi dünyaya duyurmak için 1915 yılında kurulan İlim Heyeti'nde Suriye, Lübnan ve Filistin'den toplanan gazeteci, yazar, din adamı ve alimlerin yanı sıra Ömer Seyfettin, Hamdullah Suphi, Ali Canip, Enis Behiç gibi isimler bulunuyordu. 30 kişilik heyet, savaşı sıcağı sıcağına hissederek gözlemler yapmış ve aldıkları notlar “İlmî Heyetin İstanbul ve Çanakkale'ye Seyahati” adıyla Beyrut'ta kitap haline gelmişti.







Geçmişi örnek almalıyız


“100 Yıl Sonra İlim Heyeti Çanakkale'de” çalışmasında yer alan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi öğretim üyesi Suriyeli Yrd. Doç. Dr. Salem Khalaf, Müslüman askerlerin yaralı düşman askerlerine yardım etmesini, savaş ahlâkı konusunda örnek olabileceğini belirterek “Bu yiğit asker örneğiyle nesillerin ahlâkını ve ruhunu nasıl tekrar diriltebiliriz? Bizim halkımızın durumu ortada. Her biri düşüncesiz şekilde birbiriyle savaşıyor. Bundan dolayı bugün insanlığımızı kurtaracak olan şey, o devrin ruhunu tekrar diriltmektir” ifadelerini kullanıyor.



Zulüm devam ediyor


Filistin Birzeit Üniversitesi'nde öğretim üyesi olan Doç. Dr. Nashat Aqtash, 'Çanakkale 1915 Savaşının Yüzüncü Yıldönümünde İslam'ın İnsanlığı ve Batı'nın Zulmü' başlıklı yazısında "Çanakkale Savaşı, bugün Filistin savaşında, Suriye'nin yakılmasında ve Irak'ın yıkımına neden olan Batı zulmünün, mazlumlara karşı önyargılı olduğunu, zalimi desteklediğini hem geçmişte hem de şu an görüyoruz. Çanakkale Savaşı, askerliğin anlamı ve ahlâkı açısından da ders vermiştir. Büyük bir savaşın, tarihi bir destanın hatırasını ve adaletin zulme karşı zaferini anarken, işgalcilerin zulmü hâlâ devam etmektedir" diyor.













#Çanakkale Savaşı
#Birinci Dünya Savaşı
#Suriye
#Lübnan
#Filistin
7 yıl önce