|

‘Buğday’ filmi Saraybosna’da

Semih Kaplanoğlu'nun yeni filmi "Buğday"ın dünya prömiyeri, 23. Saraybosna Film Festivali'nde yapıldı. Kaplanoğlu ve senarist Leyla Ipekçi, "İnsana lazım olan her şeyin zaten doğada varolduğunu perdede göstermek istedik" dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 14/08/2017 Pazartesi
Güncelleme: 03:07 - 14/08/2017 Pazartesi
Yeni Şafak
​‘Buğday’ filmi Saraybosna’da
​‘Buğday’ filmi Saraybosna’da

Yönetmen Semih Kaplanoğlu'nun 5 yılda tamamladığı "Buğday" adlı filminin dünya prömiyeri 23. Saraybosna Film Festivali'nde gösterildi. Türkiye'de bulunan sinemaseverlerin merakla beklediği yapımda klasik anlatım kalıplarının dışına çıkan Kaplanoğlu, Kehf Suresi'nde geçen Hızır ile Musa menkıbesine dayanan bir arayış hikâyesini konu ediniyor.

TEMEL MESELEYİ
UNUTUYORUZ

Ulusal Tiyatro'da düzenlenen geceye yoğun ilgii gösterildi. Etkinliğe Kaplanoğlu ve filmin oyuncularının yanı sıra çok sayıda yabancı sanatçı, yönetmen ve yazar katıldı. Basın toplantısında konuşan Semih Kaplanoğlu, filmi bilim kurgu olarak adlandırmadığını söyledi. "Hep yıllar sonrasını düşünüp hayatın temel meselesini unutuyoruz" diyen yönetmen Kaplanoğlu, "Günümüz dünyasının sorunlarından birisi hep geleceğe atıfta bulunarak konuşmak. İnsan, bugün çok parçalı bir halde, tek başına sadece kendi fıtratı ve doğduğu yere ait değil gibi ama bir yandan da birçok perdesi var. İşte o perdeleri aralamaya çalıştım" dedi. Filmin senaristi Yeni Şafak yazarı Leyla Ipekçi, "İnsana lazım olan her şeyin zaten doğada varolduğunu perdede göstermek istedik" diye konuştu.


TASAVVUFİ VE FELSEFİ
GÖNDERMELER VAR

Buğday, iki bilim insanı Cemil Akman ile tohum genetiği uzmanı Prof. Suat Erin, girilmesi yasak olan “ölü topraklar”daki serüvenini konu ediyor. Filmde tasavvufi ve felsefik göndermeler bulunuyor. İngilizce çekilen yapımın kadrosunda Jean-Marc Barr, Ermin Bravo, Grigory Dobrygin ve Cristina Flutur yer alıyor. Çekimleri ABD, Almanya ve Türkiye’de gerçekleştirilen filmin görüntü yönetmenliğini ise Giles Nuttgens üstleniyor.

Ödül için yarışıyor

Festivalde "Uzun Metrajlı Film" dalında yarışan "Buğday" filmi dışında, Arnavutluk-Yunanistan ortak yapımı "Daybreak", Romanya yapımı "Meda or The Not So Bright Side of Things", Bulgaristan yapımı "Directions", Yunanistan yapımı "Son of Sofia", Gürcistan yapımı "Scary Mother" ve "Hostages" filmleri de aynı kategoride yer alıyor.


#Buğday
#Saray Bosna
7 yıl önce