|

Şener Şen'in mezun olduğu okul ilgi görüyor

Kırklareli'nin Lüleburgaz ilçesinde, sanatçı Şener Şen'in de mezun olduğu Kepirtepe Anadolu Öğretmen Lisesinde kurulan Nostaljik Eğitim Malzemeleri Müzesi, ziyaretçilerini geçmişe götürüyor.

Aa
00:00 - 14/04/2014 Pazartesi
Güncelleme: 16:28 - 14/04/2014 Pazartesi
Yeni Şafak
Şener Şen'in mezun olduğu okul ilgi görüyor
Şener Şen'in mezun olduğu okul ilgi görüyor

Kepirtepe Köy Enstitüsü olarak 1940'ta kurulan ve bugün Anadolu Öğretmen Lisesi olarak hizmet veren okulda, 12 yıl önce öğretmen ve öğrenciler tarafından müze kuruldu.

Müzede, eğitimde kullanılan 74 yıllık 200 eğitim materyali ile yaklaşık bin fotoğraf sergileniyor. Müzeyi ziyaret edenler, yıllar önce kullanılan eğitim araçlarının görme imkanı buluyor.

Müzede, müdür koltuğundan dikiş ve film makinesi ile müzik aletlerine kadar pek çok araç ve gereç yer alıyor.

Anadolu Öğretmen Lisesi Müdür Yardımcısı Mehmet Demircan,yaptığı açıklamada, Kepirtepe Köy Enstitüsünün ilk binasının, okul öğrencileri ve usta öğreticiler tarafından iki yılda yapıldığını söyledi.

Okul yapılırken Prof. Dr. Emin Halid Onat'ın projesinin kullanıldığını belirten Demircan, şöyle konuştu:

"Okul ilk mezunlarını 1943'te verdi. 1954'e kadar okulun 7 bine yakın mezunu oldu. Köy enstitülerinin kapatılmasıyla, Kepirtepe İlköğretmen Okuluna dönüştürülen okul, 1974'e kadar, köy okullarından mezun olan öğrencileri öğretmen olarak yetiştirmeye devam etti. 1974'te öğretmen yetiştirmenin yüksek öğretime devredilmesiyle, okul öğretmen lisesine dönüştürüldü ve 1990 yılında ise Anadolu lisesi oldu."

"Eğitimde film makinesi kullanılıyordu"

Demircan, yıllarca eğitim veren okuldaki tarihi eşyalar için müze oluşturma fikrinin, okulun biyoloji öğretmeni Handan Balcı ve okulun müze kulübü öğrencileri tarafından ortaya atıldığını söyledi.

Müzede, dönemin köy enstitüsünde kullanılan 200'e yakın eğitim eşyası ve bine yakın fotoğrafın sergilendiğini belirten Demircan, şöyle devam etti:

"Bunlar içinde 1940 yılında okulun müdürünün oturduğu koltuk, kız öğrencilerin öğretmenlik dışında gittikleri yerlerde köyün genç kızlarına biçki-dikiş öğretmek için kullandığı dikiş makinesi, erkek öğrencilerin, demir, çatı ve inşaat ustalığı eğitiminde kullandığı malzemeler ile mandolin, saz ve saksafon gibi müzik aletleri var. O dönemde, akıllı tahta ve projeksiyonun yerine film makineleri kullanılıyordu. O da müzemizde yer alıyor."

Demircan, 74 yıllık eğitim kurumunda, birçok ünlünün yetiştiğini söyledi. Trakya'nın birçok yerinde okul mezunlarının olduğunu dile getiren Demircan, şunları kaydetti:

"Tabii bunlar içinde ülkemize büyük katkı vermiş kişiler de var. Bunlar arasında sanatçı Şener Şen, Eyvah Eyvah filminin yönetmeni Hakan Algün, AK Parti Çanakkale Milletvekili İsmail Kaşdemir, şair Mehmet Başaran gibi önemli isimler var. Diğer taraftan ünlü ozanımız Aşık Veysel de okulumuza gelerek öğrencilerimize ders vermiştir."

10 yıl önce