|

Askeri kucaklaşma

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, emekliye ayrılan İsrail Genelkurmay Başkanı Gadi Eisenkot'a veda töreninde ülkesi ile bazı Arap ülkeleri arasında gelişen ve derinleşen ilişkilere dair açıklamalarda bulundu.

Yeni Şafak
04:00 - 18/01/2019 Cuma
Güncelleme: 02:09 - 18/01/2019 Cuma
Yeni Şafak
Benjamin Netanyahu ve Gadi Eisenkot
Benjamin Netanyahu ve Gadi Eisenkot

İsrail Başbakanı emekliye ayrılan Eisenkot'a hitap ederek, Arap ülkeleri ile İsrail arasındaki askeri ilişkiyi ilk kez bu denli açık beyan etti. Netanyahu, Eisenkot'un 4 yıllık görevi süresince Arap mevkidaşlarıyla samimi geçen birçok görüşme gerçekleştirdiğini, "Gadi sen de, Arap ülkelerinden Genelkurmay Başkanlarıyla yapılan görüşmelerde bizzat bulundun ve şahitlik ettin. Onlar sana sarıldılar ve bu anların fotoğrafları da elimizde" sözleriyle dile getirdi. Netanyahu görüşmelerin hangi Arap ülkeleriyle yapıldığın dair açıklamada ise bulunmadı. Yakın zamanda, İsrail istihbarat servisi Mossad'ın başkanı Yossi Cohen'in bir Körfez ülkesi başkentinde, Suudi Arabistan, Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) istihbarat servisi başkanlarıyla bölgesel planlamalar yaptığı ortaya çıkmıştı.

DÜŞMAN DEĞİL DESTEK GÜÇ

  • İsrail Başbakanı, Eisenkot'a veda töreninde yaptığı konuşmada, "Önde gelen Müslüman ülkeler artık İsrail'i düşman değil destek güç olarak" görüyor iddiasında da bulundu. Netanyahu, "İsrail'in istihbarat, savunma ve teknoloji alanındaki kabiliyetleri sayesinde Arap ülkeleri ile bağların hiç olmadığını kadar kuvvetlendiği" vurgusunu yaptı. Son dönemde BAE başta olmak üzere bazı Arap ve Körfez ülkeleri ile İsrail arasında yoğunlaşan trafik ve işbirliği açıklamaları dikkat çekiyor.
#İsrail
#Benjamin Netanyahu
#Gadi Eisenkot
5 yıl önce