Netanyahu'dan çakma Naza belgeseli
04:00, 11/10/2026, Pazar
Yeni Şafak

Sağda orijinal NAZA belgeselinin, solda ise çakma "NAZA"nın afişi görülüyor.
Netanyahu hükümeti, Gazze’de soykırımı belgeleyen ödüllü ‘NAZA’ belgeselinin uluslararası alanda yarattığı etkiyi kırmak için sahte bir belgesel yaptırdı. Kamuoyunu yanıltmak amacıyla aynı isimle piyasaya sürülen belgesel, İsrail'in ABD ve İngiltere'deki büyükelçilikleri aracılığıyla dolaşıma sokuldu.
İsrail'de Netanyahu hükümeti, Gazze’de sivillerin öldürülmesini ve soykırımı belgeleyen ödüllü “NAZA” belgeselini taklit eden ve İsrail ordusunu savunan “NAZA: The Real Story” adlı yapımı destekliyor. The Guardian’ın haberine göre İsrail’in bazı büyükelçilikleri, orijinal belgeseldeki iddialara karşı hazırlanan filmin bağlantılarını paylaştı. İsrailli avukat ve yedek asker Ariel Averbuch tarafından hazırlanan film, orijinal yapımın görsel tarzını taklit ederken İsrail ordusunun saldırılarını savunuyor. İsrail hükümeti, filmin yaratıcılarına kamu diplomasisine katkıları nedeniyle takdir belgesi verileceğini duyurdu. Washington Büyükelçiliği ise filmin yapımında Dışişleri Bakanlığının yer almadığını, ancak İsrail’e yönelik yanlış olduğunu savunduğu iddialara karşı argümanları yaygınlaştırmayı amaçladığını belirtti.
ARAMA MOTORLARINDA İLK SIRADA ÇIKIYOR
Gerçek NAZA belgeseline internet üzerinden ulaşmak isteyenlerin karşısına arama motorlarının ilk sırasında yine soykırımı savunan çakma belgeselin linki çıkıyor. The Guardian’a göre filmin internet sitesi başlangıçta orijinal belgeselin tanıtım platformu gibi sunuldu. Yönetmenler Yuval Abraham ve Rachel Szor yanlış biçimde projeyle ilişkilendirildi. Daha sonra bu bilgiler kaldırılarak karşıt filmin tanıtımına geçildi. Sitede 42,7 milyondan fazla izlenme gösterilirken filmin resmî YouTube sayfasında yaklaşık 30 bin görüntülenme bulunuyor. Teknik analizler, yüksek sayacın gerçek izlenmeleri yansıtmayabileceğine işaret ediyor. Venedik Film Festivali’nde Jüri Özel Ödülü kazanan orijinal “NAZA”, yapay zekâ destekli gözetim sistemleriyle hedef belirlenmesini ve çok sayıda sivilin ölebileceği bilindiği hâlde düzenlenen saldırıları, İsrailli asker ve istihbarat görevlileriyle yapılan 24 röportaj üzerinden inceliyor. Belgeselin yönetmenleri, Oscar ödüllü “No Other Land” filminin de yönetmenleri arasında yer alan Abraham ve Szor. İsrailli yetkililer belgeseli sert biçimde eleştirirken yönetmenleri vatana ihanetle suçladı ve vatandaşlıklarının iptal edilmesini istedi. Başbakan Binyamin Netanyahu da orduyu kötülemekle suçlanan İsraillilerin vatandaşlıktan çıkarılmasına imkân tanıyacak yasal düzenlemeleri destekledi.

Dünya
İsrail basını: Trump ve Netanyahu İran saldırısı için yoğun görüşüyor

Dünya
İsrail'in aşırı sağcı bakanı Itamar Ben-Gvir'in kapısının önünde Kur'an-ı Kerim sesi yankılandı

Dünya
Bir çocuğun gözünden Gazze
