|

Türkçe İran’ın iftiharıdır

İran Cumhurbaşkanı Ruhani, “ülkede Türk yok” açıklaması yapan yardımcısına ayar verdi. Ruhani, “Türkçe bu toprakların iftihar vesilesi ve kokulu çiçeklerindendir. Biz de bu vatanla bu halkla iftihar etmeliyiz” dedi. Ruhani, Türkçe için gerekli kitapların basılması talimatı verdiğini de müjdeledi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 25/04/2018 Çarşamba
Güncelleme: 08:15 - 25/04/2018 Çarşamba
Yeni Şafak
Ruhani: Türkçe İran’ın iftiharıdır
Ruhani: Türkçe İran’ın iftiharıdır

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, “Ülkede Türk yok, Azeriler Türkleşmiş Farslardır” açıklaması yapan yardımcısı Ali Yunusi’ye ayar verdi. Ziyaret ettiği Tebriz kentindeki Tahti Stadyumu’nda halka hitap eden Cumhurbaşkanı Ruhani, ülkesinde Türkçenin yaygınlaştırılmasının önemine değinerek Türkçe için gerekli kitapların basılması talimatı verdiğini kaydetti. Ruhani, “Çünkü Türkçe bu toprakların iftihar vesilesi ve kokulu çiçeklerindendir. Biz de bu vatanla bu halkla bu topraklarla iftihar etmeliyiz” ifadelerini kullandı.

VAADİNİ HATIRLATTI

Ruhani, “Geçen yıl, güvenlik, özgürlük, huzur ve kalkınma vaadinde bulunmuştuk. Bugün Azerbaycan halkına Urumiye Gölü, Türk Dili ve Kültürü, spor ve Traktör Sazi takımı için verdiğimiz vaatlerin arkasında duruyoruz” dedi. Ruhani’nin yardımcısı Ali Yunusi’nin iki gün önce “Azeriler Türkçe konuşan Farstır” demiş ve sözlerine meclisteki Türk kökenli vekillerin tepkisinin ardından gelmişti.


BOZKURTLU PROTESTO

Ruhani konuşması sırasında bazı Azeri gençler tarafından Bozkurtlarla protesto edildi. Göstericiler “Azerbaycan oyaktır. Kendi varlığına sahip çıkacaktır” sloganı attı.

SONUCUNA KATLANIRSINIZ

ABD Başkanı Donald Trump’ı uyaran İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Washington’un nükleer anlaşmaya uymaması durumunda, ciddi sonuçlara katlanacağını söyledi. Ruhani, İran devlet televizyonuna yaptığı açıklamada, “Eğer biri anlaşmaya ihanet ederse, ciddi sonuçlarla karşı karşı kalacağını bilmek durumunda” dedi.


NPT’den çekilme tehdidi

İran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Genel Sekreteri Ali Şemhani de, ABD'nin nükleer anlaşmadan çıkması durumunda, İran'ın muhtemel planını 'Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Antlaşmasından (NPT) çıkmak' şeklinde açıkladı. Şemhani, Rusya'nın Soçi kentine hareketinden önce yaptığı açıklamada, "NPT'ye imza atmış ülkeler, ilgili anlaşmaya göre, ulusal çıkarlarına uygun olmadığını düşündüklerinde rahatlıkla NPT'den çıkabilirler." ifadelerini kullandı. Bu arada ABD Başkanı Donald Trump ise Tahran’ı tehdit ederek yeniden nükleer programına başlaması durumunda “İran bugüne kadar olduğundan çok daha büyük sorunlarla karşılaşacak.” ifadesini kullandı.

#İran
#Ruhani
#Türkçe
6 yıl önce