|

Kara harekatı bu çıbanbaşı yerlerden başlayacak: Tel Rıfat Münbiç ve Aynel Arab

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriye’de beklenen kara harekatı için üç adres verdi: Uçaklarla, toplarla, SİHA’larla yaptığımız operasyonlar sadece başlangıç. Tel Rıfat, Münbiç, Aynel Arab (Kobani) gibi çıbanbaşı yerlerden başlayarak adım adım halledeceğiz. Bizim için en uygun olan vakitte karadan da teröristlerin tepesine bineceğiz.

Nur Banu Aras
04:00 - 24/11/2022 Perşembe
Güncelleme: 03:43 - 24/11/2022 Perşembe
Yeni Şafak
umhurbaşkanı Erdoğan, Suriye’de beklenen kara harekatı için üç adres verdi.
umhurbaşkanı Erdoğan, Suriye’de beklenen kara harekatı için üç adres verdi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, “Tel Rıfat, Münbiç, Aynel Arab gibi çıbanbaşı yerlerden başlayarak adım adım halledeceğiz” dedi.

Erdoğan, AK Parti’nin TBMM Grup Toplantısı’nda yaptığı konuşmada terörle mücadele ve Pençe Kılıç Harekâtı ile ilgili planlamaları anlattı. Erdoğan özetle şunları söyledi: İstanbul’da İstiklal Caddesi’nde meydana gelen bombalı saldırı failleriyle ve onların bağlantılarıyla kısa sürede aydınlatılmıştır. En tepeden en aşağıya kadar bu eyleme karışan kim varsa nerede olursa olsun mutlaka bulunacak, dökülen masum kanların hesabı kendisinden misliyle sorulacak, cezası kesilecektir.

ARTIK TAHAMMÜLÜMÜZ YOK

2015 yılından bugüne kadar Suriye Suriye sınırlarımızdaki Hatay, Gaziantep, Kilis, Şanlıurfa, Mardin, Şırnak illerimize son günlerdekilerle birlikte 764 havan, roket, füze saldırısı yapılmıştır. Bu saldırılarda 32 vatandaşımız hayatını kaybetmiş, 261 vatandaşımız yaralanmıştır. Batılı ülkelerin terör örgütünün Suriye’deki kolunu PKK’dan ayrıştırma gayretlerinin beyhude olduğu yaşanan her gelişmeyle ortaya çıkmaktadır. Ölü, yaralı veya sağ olarak yakaladığımız teröristlerin üzerlerinden çıkan donanımlar ile eğitim gördükleri yerler, Suriye’de farklı isimlerle sahaya sürülen örgütün bizzat PKK’nın kendisi olduğu gerçeğini teyit etmektedir. Artık hiç kimsenin bu yalanla karşımıza gelmesine tahammülümüzün olmadığını burada bir kez daha ifade etmek isterim.

BU SADECE BAŞLANGIÇ

Uçaklarla, toplarla, SİHA’larla yaptığımız operasyonlar sadece başlangıçtır. Hatay’dan Hakkâri’ye kadar güney sınırlarımızın tamamını ülkemiz topraklarına saldırı imkânı bırakmayacak şekilde bir güvenlik şeridiyle kapatma kararlılığımız her zamankinden bugün daha güçlüdür. Gerçekleştirdiğimiz sınır ötesi harekâtlarla bu şeridin bir kısmını zaten oluşturduk, kalanlarını da Tel Rıfat, Münbiç, Aynel Arab gibi çıbanbaşı yerlerden başlayarak adım adım halledeceğiz.

KARADAN DA TEPELERİNE BİNECEĞİZ

Hava harekâtlarımızı kesintisiz sürdürürken, bizim için en uygun olan vakitte karadan da teröristlerin tepesine tepisine bineceğiz. Irak ve Suriye yönetimleri, Türkiye’nin terörle mücadele kapsamında yaptığı harekâtlar ile güvenli hale getirdiği bölgelerden kesinlikle rahatsızlık duymasınlar. Tam tersine, bizim attığımız bu adımlar Irak ve Suriye’nin toprak bütünlüğünü de güvence altına alacaktır.

Oyun planımız var

  • Terör örgütü ile onunla aynı çizgideki yapıların iplerini elinde tutanların karın ağrısının belli olduğunu vurgulayan Erdoğan, “Ülkemizin maruz kaldığı hangi haksızlığı, adaletsizliği, nobranlığı kazısak altından hep aynı anlayış, aynı hazımsızlık, aynı husumet çıkıyor. Hemen her uluslararası platformda bu bakış açısının emarelerine şahit oluyoruz. Herkes gibi bizim de kendimize göre bir oyun planımız var. Geçmişten aldığımız dersler ışığında Türkiye'nin ve milletimizin menfaatleri neyi gerektiriyorsa ona göre hareket ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Esed’le görüşme olabilir

Cumhurbaşkanı Erdoğan, grup toplantısı sonrasında basın mensuplarının sorularını yanıtladı. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin, Mısır Cumhurbaşkanı Sisi ile görüşülmesinin doğru bir karar olduğunu, hatta Suriye'de Beşşar Esed ile de görüşülebileceği yönündeki söyleminin hatırlatılması üzerine Erdoğan, “Olabilir, siyasette küslük, dargınlık olmaz. Eninde sonunda en uygun şartta bunun adımları atılır” ded. Erdoğan, Mısır Cumhurbaşkanı Sisi ile ikinci bir görüşme olup olmayacağı sorusunu, “Tarih verilir mi?” diye yanıtladı.

Deprem ‘Hızlanın’ dedi

  • Cumhurbaşkanı Erdoğan, Düzce depremi ile ilgili olarak ise “Türkiye’yi depreme hazırlamak için son 20 yıldır TOKİ projelerinden kentsel dönüşüm faaliyetlerine kadar geniş bir yelpazedeki çalışmalarla bina altyapımızı yeniliyor, kurumsal kapasitemizi genişletiyoruz. Gölyaka depremi hem deprem gerçeğinin ne kadar yakınımızda olduğunu hem de yürütülen çalışmaların hızlandırılması gerektiğini bir kez daha göstermiştir” diye konuştu.

İYİ Partili başkan AK Parti’ye geçti

Erdoğan, konuşmasının sonunda “Bir sürprizimiz var” diyerek, sözü AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki’ye bıraktı. Özhaseki, İYİ Partili Nazilli Belediye Başkanı Kürşat Engin Özcan’ın ve meclis üyelerinin AK Parti’ye geçtiğini söyledi. Erdoğan, daha sonra AK Parti’ye katılan Özcan’a rozetini taktı. AK Parti’ye katılmaktan mutluluk duyduğunu belirten Özcan, “Dünya ve ülkemiz ciddi bir sıkıntıdan ve zorlu dönemden geçiyor. Bu zorlu dönemde Sayın Cumhurbaşkanımızın yaptığı milli birlik ve beraberlik davetine icabet etmemek olmazdı” dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, İYİ Parti’den AK Parti’ye katılan Nazilli Belediye Meclisi Üyesi Ali Gölgesiz ile CHP’den istifa ederek AK Parti’ye katılan Aydın İl Başkan Yardımcısı Mustafa Ertekin’e de rozetini taktı.

Başımızın çaresine bakarız

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İstanbul’daki eylemi timsah gözyaşlarıyla kınayanların gerçek yüzleri, hemen arkasından başlattığımız operasyonlara verdikleri tepkiyle ortaya çıkmıştır” diyerek şöyle devam etti: “Biz yaptığımız her anlaşma gibi Suriye sınırlarımızla ilgili ahitlerimize de sonuna kadar sadık kaldık. Ama madem karşımızdakiler kendi sözlerini tutamıyor, yapılan anlaşmanın gereklerini yerine getiremiyor, öyleyse bizim kendi başımızın çaresine bakma hakkımız doğmuştur.”

Gelin vizyon yarıştıralım

  • CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na tepki gösteren Erdoğan, “Bu zatın siyasi hayatında ilk kez bir vizyon açıklamaya hazırlandığını ilan etmesinden memnuniyet duyduk. Biz, muhalefetle mesaimizi sürekli onların yalanlarına cevap vererek değil, Türkiye yüzyılı vizyonumuzun benzeri gayretlerini konuşarak yürütmek istiyoruz. Gelin hep birlikte büyük ve güçlü Türkiye’nin inşası için yapabileceklerimizi ortaya koyalım, vizyonlarımızı yarıştıralım, projelerimizi kapıştıralım. Eğer muhalefet liderleri de aynı delikanlılığı gösterebilecekse, buyurun 2023’ü bir demokrasi şölenine çevirelim” dedi.

Bermudez Türkiye’de

Küba Devlet Başkanı Miguel Mario Diaz-Canel Bermudez, resmi temaslar için Türkiye’ye geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bermudez'i resmi törenle karşıladı. Törenin ardından baş başa ve heyetler arası görüşme gerçekleştirildi.6 anlaşmanın imzalandığı görüşmeler sonrasında ortak basın toplantısı düzenlendi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, iki ülke arasında işbirliğini kuvvetlendirmek konusunda mutabık kalındığını söyledi. Erdoğan “Değerli dostumla ticaret hacmimizi 200 milyon dolara çıkarma kararlılığımızı teyit ettik. Enerji, turizm, inşaat, tarım, kalkınma, sağlık ve çevre gibi alanlarda mevcut işbirliğini geliştirme imkanlarını değerlendirdik.” dedi. Küba Devlet Başkanı ise sağlanan destekten dolayı Türkiye’ye teşekkür etti.

#Recep Tayyip Erdoğan
#Pençe Kılıç Harekatı
#Suriye
#Irak
#İYİ P ARTİ
1 yıl önce