|

Sahur sofralarının gözdesi olacak Çökelek sündürmesi

Müslümanların oruç tutma görevini yerine getireceği mübarek Ramazan ayı yarın başlıyor. Allah’ın rızasını kazanmak için uzun yaz günlerinde tuttuğumuz oruçları tok geçirebilecek kolay sahurluk tariflerimiz var. İlk sahurunuzda da yapabileceğiniz Çökelek Sündürmesi Gaziantep mutfağından bir lezzet.

Yeni Şafak ve
04:00 - 5/06/2016 Pazar
Güncelleme: 02:36 - 5/06/2016 Pazar
Yeni Şafak

Şükürler olsun bu yıl da on bir ayın sultanı Ramazan›a erişmek nasip oldu. Bu gece, ilk sahurumuzu yapacağız ve ilk oruca niyet edeceğiz. Rasulullah›ın (s.a.v.) “mübarek kahvaltı” diye nitelendirdiği sahur, asla atlanmaması gereken bir Ramazan öğünüdür.



YEŞİLLİKLERLE DONATIN


Rasulullah sahuru önemsemiş ve insanları sahura kalkmaya teşvik etmiştir. Yaz aylarına denk gelen bu Ramazan ayında, uzun süreli oruç tutabilmek için yapılması gerekenler neler olabilir? Sahur sofrasında, susamayı engelleyecek ve tokluğu sağlayacak bir kaç şeye öncelik vermek çok güzel olacaktır.



Bunlardan ilki, Rasulullah'ın sağlık için tavsiye ettiği yeşillikler olmalı. Bıçak, metal değmemiş, mümkünse elle bölünmüş, zeytinyağı, sirke ve limon eklenmiş marul, maydonoz, dereotu, roka, semizotu gibi onlarca çeşidini bulabildiğimiz yeşillikler mutlaka sahur sofrasında olmalı. Bunun dışında, serinletici özelliğiyle bilinen ve içerisinde en çok su bulunduran besinlerden biri olan salatalık ta sahur sofrasında bulunmalı. Çok tatlı, acı, ekşi ve tuzlu yiyeceklerden uzak durarak gün içinde susamayı önleyebiliriz. Beyaz ekmeği hayatımızdan çıkararak Rasulullah'ın ısrarla tavsiye ettiği gibi, tam tahıl unlarından yapılmış ekmekleri tüketmeliyiz.



Dilersen dürüme sar




Yapılışı

: Mümkünse, kalaylanmış bakır bir sahanda, ya da tavada yağ eritilir. Çökelek bir kahve fincanı suyla birlikte tavaya konulur,eriyip uzayana kadar pişirilir. Kıyılmış maydonoz eklenir ve karıştırılır. Yumurtalar yıkanır ve kırılır. Tercihe göre iyice karıştırılarak ya da olduğu gibi bırakıp tavaya bir kapak kapatarak pişirilir. Taze dövülmüş kimyon serpilir ve sıcak servise alınır. Dilerseniz çökelek sündürmesini yufka ekmeğe dürüm yaparak servise alabilirsiniz. Zevkinize göre, çökelek yerine eriyebilen diğer peynirleri tercih edebilirsiniz.



MALZEMELER

(Çökelek sündürmesi)


2 kişilik


*200 gram küp çökeleği


*4 yumurta


*3 yemek kaşığı tereyağı


*1 tutam kıyılmış maydanoz


*1 çay kaşığı taze dövülmüş kimyon



Yumurtalı tarifler




Çok fazla pişirilmemiş yumurta yemekleri de sahur için uygun olur. Haşlanmış yumurtadan, sahanda yumurtaya, çılbıra, yumurtalı ekmeklerden menemene kadar çok geniş bir seçenek listemiz var. Gaziantep'teyken Orkide Pastanesi'nde, kırılmış ve çekirdeği alınmış zeytin, kıyma, ceviz ve tereyağıyla pişirilmiş harika bir sahanda yumurta tatma şansım oldu. Ben de Türkiye'nin bir çok yöresinde rastlayabileceğimiz bir başka güzel yumurtalı tarif ve sahurluk gözlemeyle yazımı noktalamak istiyorum.



Kaymaklı gözleme


Yapılışı

: Yufka serilir ve kaymağın 100 gramı içine sürülür. Ceviz serpilir ve katlanır. Tereyağı eritilir. Katlanan gözleme eritilen tereyağında kızartılır. Kalan kaymak üzerine konularak servise alınır.



MALZEMELER

(kaymaklı gözleme)


*1 yufka


*150 gram kaymak


*Bir avuç ceviz içi


*100 gram tereyağı



#Ramazan ayı
#Çökelek Sündürmesi
8 yıl önce