|

Yemen katilleri Libya'da

Yemen'de iç savaşı başlatan Birleşik Arap Emirlikleri şimdi de Libya’yı karıştırmak için harekete geçti. Başkent Trablus’a saldıran darbeci General Halife Hafter’e aktif destek vermeye başlayan BAE, İHA’larla bombardıman yaptı.

Haber Merkezi
04:00 - 22/04/2019 Pazartesi
Güncelleme: 01:16 - 22/04/2019 Pazartesi
Yeni Şafak
Hafta içi de BAE’den kalkan bir askeri kargo uçağının Libya’ya indiği tespit edilmişti. Kargo uçağında, Hafter güçlerine silah ve askeri mühimmat taşındığı iddia edilmişti.
Hafta içi de BAE’den kalkan bir askeri kargo uçağının Libya’ya indiği tespit edilmişti. Kargo uçağında, Hafter güçlerine silah ve askeri mühimmat taşındığı iddia edilmişti.

Yemen’de 5 yıldır devam eden, onbinlerce kişinin hayatını kaybetmesine ve milyonlarca kişinin yerinden edilmesine sebep olan iç savaşı başlatan Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) şimdi de Libya’yı karıştırmak için harekete geçti. BAE, 4 Nisan’da Libya’nın başkenti Trablus’u hedef alan saldırıyı başlatan darbeci General Halife Hafter’e aktif destek vermeye başladı. Körfez’in çıbanbaşı ülkesi, Libya’da sahip olduğu el Hadim hava üssünde konuşlu Wing Loong model insansız hava araçları ile önceki gece Trablus’a hava saldırısı düzenlediği hem yerel hem de Ulusla Mutabakat Hükümeti kaynaklarınca doğrulandı. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Libya’da yaşanan çatışmalar sonucu yaşamını yitirenlerin sayısının 220’ye yükseldiğini duyurdu. İşgalci BAE’nin 2016 ve 2017 yıllarında Derne ve Bingazi’ye hedef alan saldırılarında binlerce sivil hayatını kaybetmiş ve yerinden edilmişti.


TRUMP’TAN U DÖNÜŞÜ

Hafta içi, Yemen’deki savaşa ABD desteğinin sona erdirilmesine yönelik Kongre kararını veto eden ABD Başkanı Donald Trump, Libya’da da, “U Dönüşü” değerlendirilebilecek bir adım attı. Beyaz Saray’dan 19 Nisan günü yapılan açıklamada, Trump’ın, “Libya’nın doğusundaki askeri güçlerin lideri General Halife Hafter ile telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini ve ikilinin, Libya’nın istikrarlı demokratik siyasal sisteme geçişini ele aldığını” duyurdu. Hafter’e destek veren skandal açıklamada, “petrol kaynaklarını kontrol” ve “ortak vizyon” ifadeleri kullanıldı. Beyaz Saray açıklamasının, ABD Başkanı’nın BAE Veliaht Prensi Muhammed bin Zayed ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesinden hemen sonra yapılması dikkat çekti. İkili arasındaki telefon görüşmesinde, “ABD’nin BAE’ye ulusal savunma, bölgesel ittifakları güçlendirme ve İran’a yönelik yaptırımlar konularındaki verdiği destek konusunun değerlendirildiği” belirtilmişti. Telefon görüşmelerinin ardından Trump’ın Libya’da politika değişikliğine gitmesi ve BAE’nin aktif saldırıya başlaması, Washington ile Abu Dabi arasındaki koordinasyona işaret etti.

#Libya
#BAE
#Trablus
#Halife Hafter
5 yıl önce