|

Afrin zeytini dünyaya açılıyor

Zeytin Dalı Harekatı ile Afrin’de tesis edilen huzur, bölgenin ekonomisine yansımaya başladı. Kentin ünlü zeytin ve zeytinyağı, Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri aracılığıyla ihraç edilecek. İşbirliği ile Afrinli çiftçilerin ürünleri dünya sofralarında yerini alacak.

Yasemin Asan
04:00 - 11/11/2018 Sunday
Güncelleme: 08:10 - 11/11/2018 Sunday
Yeni Şafak
Ziraat Odası Başkanı Mehmet Faruk Temelli, ilçede üretilen kaliteli, 14 çeşidi bulunan zeytinin, ülkenin dört bir yanına gönderildiğini ifade etti.
Ziraat Odası Başkanı Mehmet Faruk Temelli, ilçede üretilen kaliteli, 14 çeşidi bulunan zeytinin, ülkenin dört bir yanına gönderildiğini ifade etti.

Türkiye, Afrin'i PKK/PYD-YPG ve DEAŞ terör örgütlerinden temizledi. Afrin’e Zeytin Dalı sonrası 200 binin üzerinde Suriyeli dönüş yaptı. Türkiye, Afrin’de çok yönlü inşa süreci ile halkın günlük yaşantısını sürdürebilmesi için elektrik, su gibi temel ihtiyaçların karşılanmasına dönük çalışmaları tamamladı.

BÖLGE EKONOMİK NEFES ALACAK

Zeytin Dalı Harekatı ile terörden arındırılan bölgelerin kalkınması için Türkiye ekonomik uygulamaları hayata geçirdi. Halkın ekonomik açıdan nefes alabilmesi için tarımdan tekstile birçok alanda adım atıldı. Ticari hareketlilik için büyük önem taşıyan ve savaştan hasar gören yollar tamir ediliyor. Afrin'e açılan Zeytin Dalı Gümrük Kapısı geçtiğimiz günlerde faaliyete başladı. Zeytinlikleri ile ünlü Afrin’de zeytinlerinin işlenmesi ve gelir getirmesi için de tesisler oluşturuldu. Geniş alanda zeytin, sabun, zeytinyağı üretimi yapılıyor. Afrin’de 200 milyonu aşan zeytin ağacı bulunuyor. Afrin, PKK- PYD-PYG terör örgütünün işgali altındayken, zeytin piyasasını da elinde tutuyordu. Terör örgütü, halkı haraca bağlamıştı. Afrin zeytinleri, dünya piyasasında yıllık yaklaşık 200 milyon dolar alanı kapsıyor. 200 milyon dolarlık zeytin piyasası, yeniden Suriye halkına kazandırılacak.


TARIM KREDİ KOOPERATİFLERİ ZEYTİNLERİ İHRAÇ EDECEK

Dünyaca ünlü Afrin zeytin ve zeytinyağı, Türkiye aracılığı ile uluslararası pazara satılacak. Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri, Afrin Yerel Meclisi ile birlikte zeytinleri uluslararası pazara açtı. Afrin zeytinleri, Türkiye piyasasına girmeden direk olarak ihraç edilecek.


Şehit Safitürk'ün hayali filizlendi

Mardin'in Derik ilçesinde, önceki yıl terör saldırısında şehit edilen Kaymakam Muhammed Fatih Safitürk'ün dünyaya tanıtılması hayalini kurduğu zeytin üretimi için dikilen fidanlar filiz verdi. Safitürk'ün görev yaptığı dönemde başlatılan Derik zeytini ve zeytinyağının tanıtım çalışmaları devam ederken, Kaymakamlık, GAP Bölge Kalkınma İdaresi, Dicle Kalkınma Ajansı (DİKA), Tarım ve Orman İl ve İlçe müdürlüklerinin desteğiyle de projeler uygulanıyor. Bu kapsamda, geçen yıl 50 bin dekar alanda 2 bin 200 zeytin fidanı dikilen 10 kapama zeytin bahçesi, yüzde 70 destekle, bu yıl da 60 dekarlık alanda 2 bin 500'ü aşkın fidan dikimi yapılarak oluşturulan 8 kapama bahçesi, yüzde 80 hibe ile 8 üreticiye dağıtıldı. Derik Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Hakan Kafkas'ın talimatıyla Tarım ve Orman İlçe Müdür Vekili Abdullah Osmanoğlu'nun başkanlığında oluşturulan ekiplerce kapama bahçeleri sık sık ziyaret edilerek bakımı yapılıyor. 110 bin dekar alana dikilen ve filiz veren 4 bin 700 zeytin fidanından yaklaşık 4 yıl içinde ürün alınması beklenirken, çiftçiler toplayacakları ilk mahsulü şehit için hayır amaçlı dağıtmayı planlıyor.

#Afrin
#Zeytin
#Tarım Kredi Kooperatifi
5 years ago