|

‘Ücretli poşet uygulamasında vatandaşlarımız yanımızda oldu’

Meclis Çevre Komisyonunda kabul edilen kanun değişikliğiyle plastik alışveriş poşetleri 1 Ocak itibariyle artık ücretli. Poşetler tüketiciye en az 25 kuruştan satılıyor. Uygulama gündemdeki yerini korurken, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Bakan Yardımcısı Birpınar, ücretli poşet uygulamasındaki amaçlarının çevreyi korumak olduğunu ifade ederek, “Bu konuda vatandaşlarımıza teşekkür etmek istiyorum, bu konuda yanımızda durdular” dedi.

Yeni Şafak
17:03 - 7/01/2019 Monday
Güncelleme: 18:33 - 7/01/2019 Monday
Yeni Şafak
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Bakan Yardımcısı Birpınar, TVNET'te poşet uygulamasına ilişkin soruları yanıtladı.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Bakan Yardımcısı Birpınar, TVNET'te poşet uygulamasına ilişkin soruları yanıtladı.

Yeni yılla birlikte ücretli poşet uygulamasıda başlamış oldu. Meclis Çevre Komisyonu'nda kabul edilen kanun değişikliğiyle plastik alışveriş poşetleri en az 25 kuruştan satılmaya başlandı.

Ücretli poşet uygulamsına gündemdeki yerini korumaya devam ediyor.
TVNET
canlı yayına katılan
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Emin Birpınar
, uygulamaya ilişkin soruları yanıtladı.
Kanunun önemine değinen Birpınar, patilerin ve bütün vekillerin oybirliği, ortak çabasıyla geçen bir çevre kanunu olduğunu belirterek, “
Çevre meselesi siyaset üstü bir mesele, hatta çevre kirliliği de sınır tanımayan bir şeydir
” dedi.

“Vatandaşlar yanımızda oldu”

Bizim buradaki derdimiz bakanlık olarak kesinlikle çevrenin korunmasını amaçladığımız bir iştir” diyen Birpınar, “
Vatandaşlarımıza teşekkür ediyorum. Bu konuda yanımızda oldular. Ve şu anda satılan poşet miktarlarına baktığımız zaman yüzde 50’nin üzerinde bir düşüşe sahip
” açıklamasında bulundu.

Seçim kampanyaları

Hkümet olarak önümüzdeki seçimlerde plastik kullanımına karşıyız. Cumhurbaşkanımızda açıkladı, plastik kullanımı yasaklandı. Bayrakların asılması yasaklandı” diyen Birpınar, Bunların hepsi sadece para için yapılan şeyler değil, vatandaşlarımızın çevre için yapılan işlerdir” dedi.

Ücretli poşetlerde reklam

“Aldığımız bütün ürünlerde bu reklam var. Hatta biz bu markaları göstermeye dahi çalışıyoruz” diyen Birpınar, “ Bu konuda bir çalışmamızda olacak. Bu poşetlerin üzerinde çevreyle ilgili sloganların, güzel sözlerin olmasına yönelik usul ve esasları yayınalyacağız. O poşetlerde şirketlerin küçük bir isimleri de olacak” ifadelerini kullandı.

Eczanelerin uygulamadan neden muaf tutulduğuna ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Birpınar, “İlacın mahremiyeti var. 15-20 santimlik tek bir ilacın girdiği kısmıyla ilgili bir çalışma yapıyoruz. Yani Eczacılar Odası – Sendikası o konuda ısrarla bize geliyor. Çalışma devam ediyor. Ama normalde onların bizden şunu talep etmeleri gerekiyor: Bu plastik meselesi zararlı bir şey, çevreye zarar veriyor. Hastalıklar artıyor. Bu konuda daha duyarlı olmaları ve eczanelerin kağıt poşete geçmeleri, kağıt poşetlerde bu ilaçları vermeleri , hatta vatandaşa ‘bir ilaç için buna gerek yoktur, bunu çantana koy’ demeleri gerekiyor ” açıklamasında bulundu.

Katkı payı her sene artacak

Ücretli poşetlerden alınan katkı payına ilişkin Birpınar, “Bize gelen katkı payları her sene artacak ve bize gelen parayı çevreye harcıyoruz” ifadelerini kullandı. “Poşetin parayla satılması poşet miktarının azaltılmasını istediğimizdendir” diyen Birpınar, “Yıllık 35 milyarlardan bir milyarlara düşsün veya kişi başına 500’den 10’a düşsün arzusundayız”

“Çevreyi kirlettiğiniz zaman çok daha fazla paralar harcıyorsunuz” diyen Birpınar, “Buradan elde ettiğimiz gelir çevre dostu projelere harcanıyor” dedi.



#Plastik poşet uygulaması
#Meclis Çevre Komisyonu
#Çevre ve Şehircilik Bakanlığı
#Prof. Dr. Mehmet Emin Birpınar
5 years ago