|

Karşılığını veririz!

ABD’de F-35’lerin satılmasını durduran tasarının kabul edilmesine Türkiye sert tepki gösterdi. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, “ABD’den engelleme gelirse karşılık veririz” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 26/05/2018 Cumartesi
Güncelleme: 00:53 - 26/05/2018 Cumartesi
Yeni Şafak
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy

Türkiye, ABD Savunma Bakanlığı bütçesine ilişkin yasa tasarısında Türkiye’ye verilmesi gereken F-35 savaş uçaklarının satışlarının durdurulmasını öngören tasarının oy birliği ile kabul edilmesine çok sert tepki gösterdi. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, “Bu gibi adımlar halinde biz de karşılık vermeye mecbur kalırız” dedi. Aksoy, ABD’den bir heyetle Türkiye’de Münbiç konusunda ikinci toplantının yapıldığını söyledi.

Aksoy, gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Aksoy, F35 projesinin sadece ABD’nin yönettiği bir program olmadığını çok uluslu bir program olduğunu belirterek “İmzalanan sözleşme çerçevesinde herkesin yükümlülükleri belli ve bunların yerine getirilmesini bekliyoruz. Bu gibi adımlar ABD ile müttefiklik ilişkimizin ruhuna da aykırı. Sayın Bakanımızın söylediği gibi böyle adımlar olması halinde biz de karşılık vermeye mecbur kalırız” dedi.

S-400 ÜRETiMLERİ BAŞLADI

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun “Türkiye’nin hiçbir zaman S-400 almayacağını umuyorum” açıklamasını da değerlendiren Aksoy, “S-400 konusunda tutumumuzu her zaman söylüyoruz. Bu konuda anlaşmamızı imzaladık ve üretim de başladı. Biz kısa dönemde hava savunma sistemimizi bir yerden tedarik etmek zorundayız. Bunu Avrupa ve ABD’den alamadığımız için Rusya’dan aldık, bundan daha doğal bir şey olamaz. Bu kısa dönemli. Ama orta ve uzun vadede mesela Patriot sistemleri için ABD’lilerle görüşmelerimiz devam ediyor” şeklinde ifade etti.

SİYASİ OLARAK GÜNDEME GETİRMEYE ÇALIŞIYORLAR

İsrail parlamentosu Knesset’e sunulan 1915 olaylarının soykırım olarak tanınmasını öngören tasarıyla ilgili bir soruyu da yanıtlayan Aksoy, “1915 olayları siyasi değil tarihi ve hukuki bir konu. Bizimle tarihi ve hukuki temelde masaya oturamayan bazı ülkeler konuyu siyasi olarak gündeme getirmeye çalışıyorlar” ifadelerini kullandı.

#Rusya
#Türkiye
#Hami Aksoy
6 yıl önce