|

On ayda normale dönecek

Afrin’de terör işgaline son veren Türkiye, şehirde hayatın normalleşmesi için süreyi 2019 başı olarak planladı. Üç aşamada emniyet tesis edilip alt ve üstyapı sorunları giderilecek, ticaret canlandırılacak. Türk Kızılayı Genel Başkanı Kınık, “Sağlanan huzurla birlikte Afrin’den kaçanlar geri dönecek” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 21/03/2018 Çarşamba
Güncelleme: 03:30 - 21/03/2018 Çarşamba
Yeni Şafak
Türk Kızılayı Genel Başkanı Kınık
Türk Kızılayı Genel Başkanı Kınık

Türkiye Fırat Kalkanı Harekatı sonrası Cerablus ve El Bab’ta yaptığı gibi teröristlerden temizlenen Afrin ve çevresinde de üç aşamalı planı devreye sokacak. 2019 yılının Ocak ayına kadar bitirilmesi hedeflenen projelerde öncelik emniyet ve hayatın normalleştirilmesi olacak. Türkiye, birinci aşamada emniyeti tesis edecek. Bu kapsamda, Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) birliklerinden bölgenin güvenliğini sağlayacak bir teşkilat kurulacak. Bu teşkilat polis gibi halkın güvenliğinden sorumlu olacak. Çeşitli bölgelerde emniyet ve asayiş noktaları oluşturulacak.

TİCARET CANLANACAK

İkinci aşamada şehrin alt ve üstyapı sorunları giderilecek, imar sorunları çözülecek. Daha sonra şehirde eğitim ve sağlık alanında iyileştirmelere gidilecek. Bölgenin çeşitli yerlerine çocuk parkları, eğlence alanları inşa edilecek. Türkiye üçüncü aşamada ise ticari alanları iyileştirecek. Bölgenin en önemli gelir kaynağı olan tarım arazileri ve zeytin ağaçları ticaretin canlanması için tekrar aktif hale getirilecek. Terör örgütü PKK/PYD’nin el koyduğu tarlalar eski sahiplerine teslim edilecek. Afrin ve çevresi tamamen kontrol altına aldıktan sonra sınır kapıları ticarete açılacak.

GÜVEN TESİS EDİLECEK

Türk Kızılayı Genel Başkanı Kerem Kınık, Afrin’deki normalleşme sürecinin nasıl işleyeceğini Yeni Şafak’a anlattı. “Önce güven tesis edeceğiz” diyen Kınık, şunları söyledi: “İnsanlar terör örgütü tarafından çok fazla korkutuldu. Önce güven tesis edilecek. Bu güven tesis edilirken sivil halkın korunması ve acil ihtiyaçların karşılanması için Afrin’de ekiplerimiz bulunuyor. Afrin halkına psikolojik destek verilecek. Psikojik destek ile güven artırmasına yönelik tedbirler alınacak. İdare yapısı oluşacak, asayiş sağlanacak. Afrin’deki yönetime Suriyelilerin kendisi karar verecek.”


Önce huzur gelecek

Afrin’i terketmek zorunda kalan yerel halkın geri dönmesi noktasında Kızılay’ın her türlü maddi ve kolaylaştırıcı desteği vereceğini belirten Kerem Kınık, şöyle konuştu: “Önce o bölgeyi yaşanabilir hale getireceğiz. Güveni sahada tesis edeceğiz. Bu bölge Suriyeli vatandaşların huzurlu vatan toprağına dönüşecek. Bölge, ticaret ve tarım bakımından çok önemli. Huzur ve güven tesis edildiğinde geri dönüşler hızlanacak.”

Bombalar tehlike saçıyor

Bölgedeki en büyük tehlikenin terör örgütünce döşenen EYP ve mayınlar olduğunu anlatan İbrahim Altan, “Bir apartmanda infilak eden bomba sivillerin ölümüne neden oldu. Ekiplerimiz de dikkatli hareket etmek durumunda. EYP’lerden temizlenen köylere yardımlar sürüyor” dedi.

#Türkiye
#Suriye
#Kızılay
#Kerem Kınık
6 yıl önce