|
Yeni Roma"nın İstanbul"a dönüşmesinde Ayasofya

Bilgi ve bilgeliğe sevdalı, Bilge Sultan Fatih"in, İkinci Roma"yı İstanbul"a dönüştürmesinin, yeni bir yıldönümünde, Anadolu insanına büyük fetih kapıları açılıyor. Bilgeliğe dönüşen bilgiyi, yitirdikleri paha biçilmez bir hazine olarak gören Türkler, bilgi ve bilgeliğin peşinde, Asya"nın içlerinden Avrupa"nın içlerine doğru, uzun bir bilgelik yolculuğuna çıkmışlar. Yeryüzünde bilgelik yitirilse, Bilgelerin Sultanı Mevlana"nın izini sürenler, yitirilen bilgeliliği zenginleşmiş olarak tekrar bulurlar.

*

Fatih Ayasofya"dan yola çıkarak, Doğu Roma"nın başkenti Yeni Roma"yı, Türk dünyasının başkenti İstanbul"a dönüştürdü. İstanbul, Üsküdar ile Mekke, Eyüp ile Medine, Yarımada ile Kudüs toprağıdır. Dünya şehirlerinin başkenti Mekke"nin, Kurtuba ve Kazan"da batan güneşi, İstanbul"da yeniden doğdu. İstanbul"un odak noktası Fatih"tir. Fatih"i bilen bütün hazineleriyle İstanbul"u bilir. İstanbul"da Ayasofya"nın yerini Süleymaniye aldı. Süleymaniye Türk tarihinin özü ve özetidir. Süleymaniye"ye bakan Türkler"in bin yıllık tarihini görür.

*

Onbeşinci Yüzyıl"da, Avrupa"nın dönüştürülmesinde olduğu gibi, Yirmibirinci Yüzyıl"da dünyanın dönüştürülmesinde İstanbul, Anadolu insanına yeni kapılar açıyor, yeni fırsatlar sunuyor. Ancak kare dünyanın dönüştürülmesi, küre dünyanın dönüştürülmesinde olduğu gibi, silahlı kurum ve kuruluşlarla değil, silahsız kurum ve kuruluşlarla yapılan bir dönüşümdür. Yeni değişimin öncüleri, bilgiyi nükleer silahlara dönüştüren kurum ve kuruluşlar değil, bilgiyi bilgeliğe dönüştüren kurum ve kuruluşlardır.

*

Bilge Sultan gibi, Arapça ve Farsça yanında İngilizce ve Almanca"nın dayandığı Latince ve Grekçe"yi, anadilleri Türkçe kadar bilen kuşaklar yetiştirilirse, kare dünyanın bütün kapıları, Anadolu insanının kurum ve kuruluşlarına açılır. Kare dünyada ülkelerin bayraklarını, devletler değil, kusursuz ürün, hizmet ve bilgi üretmesini bile, kusursuzlukta rakip tanımayan kurum ve kuruluşlar taşır. Kare dünyada kusursuzluğu arayanlar, kusursuzluğun kaynağı olurlar.

*

Bilge Sultan"a nasıl kusursuzluğu arama yolunda, Bilgeliğin zirvesi Akşemseddin yol göstermişse, kare dünyanın fatihleri olan kurum ve kuruluşlara da, insanlık tarihinin eşsiz bilgeleri yol gösterecektir. Kare dünya vasat kurumların, vasat kuruluşların, vasat girişimcilerin dünyası değil, kusursuz kurumların, kusursuz kuruluşların, kusursuz girişimcilerin dünyasıdır. Kare dünyada, kurumların, kuruluşların ve girişimcilerin ülkeleri değil, ilkeleri önemlidir.

*

Kare dünyada ülke baskısı yok ilke baskısı vardır. Vasatlık ilkesizlikten kaynaklanır. İlkeleri ilkesizlik olanlar, ilkesizliği baştacı edinenler, vasatlığın oluşturduğu çelikleşmiş yapıları dönüştürecek, kurum ve kuruluşların mimarları olamazlar.

*

Kare dünyanın mimarları, kurum ve kuruluşlarında hem Fatih gibi, hem de Akşeyh gibi olmak, bilgi ve bilgeliği altın oranda harmanlamak zorundalar.

*

Bilgiyi bilgeliğe, bilgeliliği bilgiye dönüştürecek olanların akılları hem başlarında, hem de gönüllerindedir.

*

Bilgeliğe dönüşen bilgi iki dünyanın varoluş kaynağıdır.

*

Süleymaniye bilgeliğin bilgiye dönüşmesidir.

*

Akşeyh pusula Fatih gemidir.

10 yıl önce
Yeni Roma"nın İstanbul"a dönüşmesinde Ayasofya
Haftanın ekonomik özeti ve beklentiler
Mülâhaza etmek
Siyasetçileri bürokratlara kurban etmek
Musallada bir sosyolog daha… Vehbi Başer’in ardından
Taşkent’in öbür yüzü