|
Amerika’da banka iflasları
ABD’de Silikon Vadisi Bankası'nın iflası, ABD tarihindeki en büyük ikinci banka iflası olarak kayıtlara geçerken,
bu bankanın ardından Signature Bankası'nın ve Silvergate Bankası'nın iflası bankacılık sektöründe dalgalanmanın
yaşanmasına neden oldu.
2008 yılında yaşanan küresel ekonomik kriz ile bankalarda başlayan iflaslardan
sonra, üç bankanın iflası küresel bankacılık sektörüne olası etkileri konusunda soru işaretlerin artmasına neden olduğu gibi yaşanan banka krizinin diğer ülke bankalarına yansıyıp yansımayacağı önemli bir husus oldu.
ABD’DE BANKA İFLASLARININ NEDENİ?

ABD’de yaşanan banka iflaslarının birçok nedeni var. Her bankanın farklı uzmanlaşma alanı olduğu için, uzmanlaşma alanında yaşanan krizlerin bankaların varlıklarını önemli ölçüde etkilediği açıktır.

Bankaları iflasa götüren nedenlerin birisi, ABD’de faizler ile beraber, işletmelerin finansman maliyetlerinin artması. Enflasyondaki artış trendi ve dolayısıyla faizlerin artma ihtimali, finansal maliyetlerin daha da artacağı beklentisini yükseltti.

Bununla beraber, birçok işletme de ortaya çıkan likidite ihtiyaçları için banklardan paralarını çekmek zorunda kaldılar.

Bankaların da bu likiditeyi karşılayacak kaynaklarının olmaması ve FED’in faiz artışları nedeniyle tahvillerin değerinin düşmesi, müşterilerin bankalardan paralarını çekmek istediklerinde, bankaların bu ödemeleri yapamayacak hale gelmesine neden oldu.

Bu da bankaların çöküşlerini hızlandırdı.

Diğer yandan, ABD’nin
en büyük kripto odaklı bankası haline gelen Silvergate Bankası'nın sahip olduğu 14 milyar dolara rağmen, FED’in aldığı faiz artış kararlarının yanı sıra FTX’in neden olduğu kayıpla
r Silvergate Bankası'nın sonunu hazırlamaya yetti.
İFLAS EDEN BANKALARIN BÜYÜKLÜĞÜ
2008 yılında yaşanan küresel ekonomik krizde bankalarda toplam varlık açısından yaklaşık 375 milyar dolarlık iflas yaşanırken,
Silikon Vadisi Bankası'nın 1 Aralık 2022 itibarıyla toplam varlıkları yaklaşık 209 milyar dolar, Signature Bankası'nın toplam varlığı 31 Aralık 2022 itibarıyla yaklaşık 110,4 milyar dolar ve Silvergate Bankası'nın toplam varlığı da 11 milyar dolar
seviyelerindeydi.

Bu nedenle, yalnızca Silikon Vadisi Bankası'nın iflası bile ABD’de en büyük ikinci banka iflası olarak kayıtlara geçti.

BANKA İFLASLARI EN ÇOK HANGİ SEKTÖRÜ ETKİLEYECEK?

Silikon Vadisi Bankası uzmanlık alanı teknoloji geliştirmede öne çıkan startuplar olması, bankanın bu firmalara kredi vermesi ve startupların halka arzlarındaki uzmanlaşmasının bu sektörde bulunan işletmeleri olumsuz etkilediği açıktır.

ABD Hazine Bakanlığı'nın, FED’in ve Federal Mevduat Sigorta Kurumu’nun (FDIC), yaptığı ortak açıklama ile
mevduat sahiplerinin tam koruma altına alma kararı bankada mevduatı olan mudileri rahatlattığı gibi diğer bankalarda mevduat sahiplerinin de para çekme girişiminde bulunmamaları
bankacılık sektöründeki stresin düşmesine önemli ölçüde katkı yaptı.

Ancak, bankacılık sektöründe yaşanan stresin özellikle dirençli olmayan birçok bankayı olumsuz etkileyeceğini küresel ekonomik krizde yaşayarak gördük.

Bu nedenle, bankacılık sektörünün güçlü olması şoklara dirençli olması meydana gelebilecek dalgalanmaları önleyecektir.

#ABD
#Silikon Vadisi Bankası
#FED
#FTX
1 yıl önce
Amerika’da banka iflasları
Yine Ricardinho...
Bir Başka Mesele: Çözülme baba otoritesinin sarsılmasıyla başladı
Ayasofya’da namaz kılma zevki
ABD’nin raporu tutarsızlık abidesi..
Maskeli balo bitti: Gazze, dünyanın Siyonistlerin esareti altında olduğunu ispat etti!