'Gıda Dedektifi'nden sekiz milyonluk vurgun: Oyunu ifşa olan Musa Özsoy'dan belgede sahtecilik

20:27, 02/10/2026, Cuma
Yeni Şafak
'Gıda Dedektifi'nden sekiz milyonluk vurgun: Oyunu ifşa olan Musa Özsoy'dan belgede sahtecilik
'Gıda Dedektifi' rumuzlu Musa Özsoy hakkında yürütülen soruşturmada dikkat çeken iddialar ortaya çıktı.

Sosyal medyada 'Gıda Dedektifi' rumuzuyla yayınlar yapan Musa Özsoy hakkında, '8 milyon TL dolandırıcılık şüphesi' ve 'belgede sahtecilik' gerekçesiyle Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatıldı. Gıda mühendisliği eğitimi bulunmadığı belirtilen Özsoy'a gizli reklam ve bilimsel temeli olmayan sağlık beyanları nedeniyle 550 bin 59 TL idari para cezası uygulandığı aktarılırken, sponsorluk ilişkileri, 8 milyon TL'lik para toplama iddiası ve İngiltere'deki şirketlerine ilişkin incelemeler de soruşturma kapsamında ele alındı.

Sosyal medya platformlarında gıda ürünlerini inceleyerek değerlendirmelerde bulunan ancak kamuoyunu yanlış yönlendiren Musa Özsoy'un faaliyetleri, Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturmayla mercek altına alındı.

Soruşturma kapsamında Özsoy'un gıda mühendisliği ya da ilgili bir bilimsel alanda eğitimi bulunmadığı, asıl mesleğinin ise şehir plancılığı olduğu belirtildi. Dosyaya yansıyan değerlendirmelerde, bilimsel dayanaktan yoksun olduğu öne sürülen bazı açıklamalarının kamuoyunu yanıltıcı ve insan sağlığını tehdit edebilecek nitelikte olduğu ifade edildi.

Ticaret Bakanlığından 550 bin 59 TL ceza

Özsoy'un sosyal medya faaliyetlerine ilişkin incelemelerde gizli reklam yaptığı ve bilimsel temele dayanmayan sağlık beyanlarında bulunduğunun tespit edildiği aktarıldı.

Bu kapsamda Ticaret Bakanlığı Reklam Kurulu tarafından Özsoy'a 550 bin 59 TL idari para cezası uygulandığı belirtildi.

Soruşturma dosyasına yansıyan incelemelerde ayrıca Özsoy'un sponsorluk ilişkilerine göre ürünlere yönelik eleştiri ölçütlerini değiştirdiği iddia edildi. Buna göre sponsorluk anlaşması bulunan markaların ürünlerini övdüğü, finansal bağı bulunmayan firmaları ise hedef aldığı öne sürüldü.

8 milyon TL'lik toplama iddiası

Dosyada yer alan bir diğer iddia ise Özsoy'un 2023 yılında Türkiye'de borsaya açılacağı yönündeki beyanlarıyla ilgili oldu.

Özsoy'un gerçekte var olmayan ve kurulmamış bir şirket üzerinden vatandaşlardan 8 milyon TL toplamaya çalıştığı ve bu durumun dolandırıcılık şüphesi doğurduğu kaydedildi.

İngiltere'deki şirketleri de incelemeye alındı

Özsoy'un İngiltere'deki ticari faaliyetlerine ilişkin de inceleme yapıldığı aktarıldı. Yönetiminde yer aldığı INGR Technology LTD ile Ozsoy Social Media LTD isimli şirketlerin resmi evraklarında gerçeğe aykırı bilgi ve belgeler düzenlendiği, bilanço verilerinde hesaplama hataları bulunduğu, pay sınıflarında usulsüzlükler yapıldığı ve belgede sahtecilik gerçekleştirildiğine ilişkin bulgulara ulaşıldığı belirtildi.

Özsoy'un sosyal medya paylaşımlarında Tarım ve Orman Bakanlığı'nın denetimlerinin kendi paylaşımlarına göre şekillendiğini öne sürdüğü ve bakanlık yetkililerini hedef aldığı da dosyaya yansıyan iddialar arasında yer aldı.

Öte yandan Özsoy'un daha sonra sildiği kişisel X hesabında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik hakaret içerikli ifadeler kullandığı ve 2013 yılındaki Gezi Parkı olayları sırasında provokatif paylaşımlarda bulunduğunun belirlendiği aktarıldı.

Özsoy hakkında daha önce de büyük gıda firmalarının açtığı tazminat, hakaret ve iftira davaları nedeniyle gözaltı işlemi uygulandığı belirtilirken, hakkındaki hukuki sürecin devam ettiği öğrenildi.


Yanıltıcı reklamlarla tüketiciyi aldatan 'Gıda Dedektifi'ne ceza
Gündem
Yanıltıcı reklamlarla tüketiciyi aldatan 'Gıda Dedektifi'ne ceza
'Gıda Dedektifi' hesabına 550 bin TL'lik idari para cezası
Ekonomi
'Gıda Dedektifi' hesabına 550 bin TL'lik idari para cezası
'Gıda Dedektifi' hakkında iddianame hazırlandı
Gündem
'Gıda Dedektifi' hakkında iddianame hazırlandı
'Gıda Dedektifi' şirket olmaya karar verdi: Kurmadığı şirket için halktan 8 milyon lira istedi
Ekonomi
'Gıda Dedektifi' şirket olmaya karar verdi: Kurmadığı şirket için halktan 8 milyon lira istedi

Sayfa Sonu
Türkiye’nin Birikimi. Uluslararası Medya Grubu.

Türkiye’nin gündemini belirleyen haber kaynağına hoş geldiniz! Tarafsız, dinamik ve derinlemesine habercilik anlayışıyla Yeni Şafak, okuyucularına güncel gelişmelerin ötesinde bir deneyim sunuyor. Siyaset ve ekonomiden kültür-sanat ve spor dünyasına kadar geniş bir yelpazede sunduğu haberlerle, hem Türkiye’de hem de dünyada neler olup bittiğini anında öğrenin. Dijital platformlarıyla her an, her yerden en doğru bilgiye ulaşın; Yeni Şafak’la gündemi yakalayın!

Sosyal medyada bizi takip edin
Mobil Uygulamaları indirin

Gündemi cebinizde taşıyın! Yeni Şafak’ın mobil uygulamalarıyla, en güncel haberlere anında ulaşın. Siyasetten ekonomiye, spordan kültür-sanat dünyasına kadar geniş bir içerik yelpazesi parmaklarınızın ucunda! Hem iOS, hem Android hem de Huawei cihazlarınızda kolayca indirerek, günün her anında en doğru bilgiye hızlıca erişin. Hemen indirin, dünyadaki gelişmeleri kaçırmayın!

Kategoriler
Albayrak Medya

Maltepe Mah. Fetih Cad. No:6 34010 Zeytinburnu/İstanbul, Türkiyeiletisim@yenisafak.com+90 212 467 6515

YASAL UYARI

BIST isim ve logosu 'Koruma Marka Belgesi' altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.

Tüm hakları saklıdır © Net Medya 2026